Rakyat Semakin Tertekan, Jangan Main-Main! Dr Say Pesan ; “Jaga Kata, Jaga Tatasusila Nescaya Hidup Aman Bahagia.”

Doktor viral yang juga bintang media sosial, Dr. Say menasihati kepada orang ramai untuk sentiasa menjaga pertuturan dan tatasusila demi kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia.

Jelasnya, perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara telah memberi tekanan dan gangguan emosi kepada orang ramai.

Say atau nama sebenarnya Muhammad Shazril Saharuddin turut berkongsi, pelbagai kerenah dan tingkah laku yang sering dilakukan oleh rakyat Malaysia sepanjang perlaksanaan PKP.

Malah, Say juga berpendapat tingkah laku sedemikian tidak seharusnya dilakukan.

“Jangan Main-Main, Rakyat Tengah Sensitif Penangan PKP 3.0 & penangan kes Covid yg makin mengancam membuatkan ramai antara kita memilih untuk stay in & work from home which both are very good & encouraging.

IKLAN

“At the same time ramai juga yg meluangkan lebih masa ber-social media which is also good berbanding yg berlegar2 beli carpet, ziarah menziarahi waktu raya & pelbagai pelanggaran SOP yg lain. Keadaan staying in ni somehow membuatkan ada antara kita yg berasa resah, muram & picang,

“Jadi tak hairan lah kalau sepanjang “tempoh” ni kita triggered sikit. Contoh pabila si polan “happy” kes Covid-19 cecah 7 ribu. Pabila si polan seakan tiada empati pabila LRT bertembung sewaktu press conference. Pabila si polan mempersendakan pakaian tradisional Sarawak.

“Pabila si polan dapat potong barisan amik vaksin di Ipoh kononnya masuk golongan berisiko tinggi. Salahkah kita nak triggered dengan polan2 sebegini? Bagi sy tak salah, sy pun triggered celah mana risiko tinggi polan sorang tu,” tulisnya.

Say menerusi kapsyen panjanngnya itu juga memohon untuk berhati-hati di dalam setiap apa sahaja pandangan yang dilakukan.

“Kesimpulannya berhati-hatilah dalam penulisan, penggambaran, peng-story-an, peng-press-conference-an di kala rakyat tengah sensitif ni.

“Terus terang sy cerita sy ambil lebih masa nak mengarang cerpen 3 perenggan sy time2 ni sebab terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

“Jangan main2 dengan netizen, kalau Israel boleh koyak dengan Bawang Rangers apetah lagi polan Malaysian sendiri. Jaga kata, jaga tatasusila necaya hidup aman bahagia,” tulisnya lagi.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Sekadar informasi, Malaysia mencatatkan kes harian Covid-19 tertinggi hari ini iaitu sebanyak 7,857 kes.

Foto: Instagram Dr Say