PU Amin Puji Sikap Ezad Lazim & Shamsul Ghau Shau, “Insan Ini Pernah Berada Di Puncak Kejayaan, Itu Semua Tidak Melalaikan Mereka.”

Kini sedang mengerjakan ibadah umrah di Tanah Suci, Pencetus Ummah (PU) Amin sempat bertemu dua orang lagenda industri hiburan, Ezad Lazim dan Shamsul Ghau Ghau. 

Merakam foto bersama, Amin memuji kehebatan kedua anak seni itu yang mengharungi pelbagai cabaran dan liku-liku kehidupan bergelar artis. 

“Andai nya dirimu , sudi menerima ku , kan ku mahkotakan mu , ratu dihaaaaatiku.

“Bersama dua orang lagenda di Makkah . Mereka sahabat dan kekanda yang sangt saya cintai .Allah aturkan perjumpaan .

“Kedua dua insan ini pernah berada di puncak kejayaan , kekayaan , dan penghormatan . Mereka menikmatinya hasil bakat yang Allah swt berikan pada mereka . Tapi itu semua tidak melalaikan mereka . Siapa sangka , mereka kini sebagai pembimbing umrah. Cukup hebat percaturan Allah,” tulisnya.

IKLAN

Malah, Amin menyifatkan bahawa kerjaya sebagai seorang anak seni bukanlah sesuatu yang mudah. 

“Jadi artis dan penghibur itu tak salah , hasil duit dari kerja artis pun halal . Ada seorang Sahabat Nabi Muhammad , namanya Hassan Bin Thsabit . Dia komposer syair (lagu) , dia suka puji nabi guna saluran hiburan , akhirnya Nabi muliakan Hassan Bin Tsabit . Ya peliharalah dua orang sahabat ini . Berilah kebaikan pada nya di dunia dan di akhirat . Inshaallah . @ezadlazim @paksu_shamsul_ghaughau,” akhirinya. 

View this post on Instagram

Andai nya dirimu , sudi menerima ku , kan ku mahkotakan mu , ratu dihaaaaatiku… 😘.. . Bersama dua orang lagenda di Makkah . Mereka sahabat dan kekanda yang sangt saya cintai .Allah aturkan perjumpaan . Kedua dua insan ini pernah berada di puncak kejayaan , kekayaan , dan penghormatan . Mereka menikmatinya hasil bakat yang Allah swt berikan pada mereka . Tapi itu semua tidak melalaikan mereka . Siapa sangka , mereka kini sebagai pembimbing umrah . Cukup hebat percaturan Allah . Jadi artis dan penghibur itu tak salah , hasil duit dari kerja artis pun halal . Ada seorang Sahabat Nabi Muhammad , namanya Hassan Bin Thsabit . Dia komposer syair (lagu) , dia suka puji nabi guna saluran hiburan , akhirnya Nabi muliakan Hassan Bin Tsabit . Ya peliharalah dua orang sahabat ini . Berilah kebaikan pada nya di dunia dan di akhirat . Inshaallah . @ezadlazim @paksu_shamsul_ghaughau

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

Selain itu, Amin sering berkongsi aktivitinya sepanjang berada di Kota Mekah.

View this post on Instagram

Alhamdulillah Ya Allah . Syukur Ya Allah . Selesai umrah pada pukul 2.40 pagi . Keletihan dan penuh kepuasan . Saya ulang banyak kali doa depan Kaabah , saya doa agar kawan kawan semua cepat cepat dijemput Allah kesini . Saya doakan agar kaki kalian dapat mennyentuh tanah dan debu yang mulia di Makkah . Saya doakan anda semua dapat melihat Kaabah dengan mata anda sendiri . Cukup cantik dan indah Kaabah . Kiblat kita semua . Saya telah bacakan doa doa kalian tadi . Inshaallah Allah makbulkan . Moga makbul doa kalian , makbul juga doa doa yang saya minta pada Allah . Itulah usaha saya yang kecil ini tanda sayang nya saya pada kalian semua . Kita bersaudara kerana Allah Swt . @simplyumrah .

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

IKLAN

View this post on Instagram

Alhamdulillah . Hari ini saya bawa semua jemaah mengenali dan menyingkap kembali kisah perjalanan agung Rasulullah Saw . Seronok dapat share dan kenalkan banyak perkara tentang Rasulullah Saw pada semua jemaah umrah . Pagi yang damai dan tenang . Mungkin ada keluarga , ibu ayah kalian bersama saya . Mereka sihat dan ceria sepanjang hari . Doakan ziarah dan perjalanan mereka diberkati . Saya telah membaca separuh doa doa kalian subub tadi . Semampu yang boleh , sesungguh tenaga yang ada yang bacakan kiriman doa kalian di sini . Moga berkat usaha ini Allah makbulkan doa doa saya juga . Semoga Allah memberkati usaha dakwah ini . Ya Allah permudahlan perjalanan kami . Rindu Rasulullah Saw . @simplyumrah

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

 Foto : Instagram PU Amin