Pengacara dan usahawan popular, Neelofa nendedahkan dia memilih untuk berpantang secara tradisional selepas melahirkan anak keduanya.

Menurut Neelofa atau pemilik nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 34, dia menggunakan bidan kampung dari Terengganu sepanjang tempoh pantang selama 44 hari.

“Sebelum ini saya menggunakan khidmat pantang bidan moden, namun untuk kelahiran kedua ini saya dan suami sepakat mengambil bidan kampung pula.

“Tidak salah untuk mencuba sesuatu yang baru memandangkan saya pernah berpantang cara moden, kini ingin mencuba pengalaman lain iaitu khidmat bidan dari kampung suami.

IKLAN

“Saya percaya setiap ibu yang bakal bersalin ada pendapat sendiri dan terpulang kepada masing-masing dan saya menghormatinya.

“Cuma kalau orang kata penjagaan (bidan kampung) agak ketat, kita hanya dengar dari mulut orang saja. Jadi, mengharapkan proses tersebut dapat memberikan kesan yang baik kepada ibu bersalin,” katanya.

IKLAN

Neelofa berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Restoran RightSide di Mont Kiara, Kuala Lumpur, pada Selasa.

Bakal bersalin dalam tempoh terdekat, Neelofa mengakui agak gementar untuk kelahiran kedua kerana memikirkan proses yang akan dilaluinya.

IKLAN

“Pagi tadi pun saya ada memaklumkan kepada suami mengenai debaran semakin hampir menjelang tarikh bersalin. Secara kebetulan, saya baru berjumpa doktor untuk pemeriksaan bulanan.

“Alhamdulillah.. doktor memberitahu semuanya dalam keadaan baik dan bayi juga sihat. Mohon semua doakan agar proses melahirkan ini dipermudahkan,” katanya yang turut ditemani suami, Haris Ismail pada majlis tersebut.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini