Kisah seorang ibu yang melahirkan anak dalam keadaan koma baru-baru ini nyata menyentuh hati ramai, termasuk pelakon dan hos, Datin Fouziah Gous dan suami, Datuk Zhafran  Yusof yang sempat berkesempatan untuk bertemu dengan ahli keluarga terbabit.

Akhbar sebelum ini melaporkan, Kamareeah Arwae terlantar akibat ketumbuhan di bahagian kepala sejak tujuh bulan lalu melahirkan anak bongsunya, Farah Hanis secara pembedahan ketika berada dalam keadaan koma.

Datin Fouziah Gous serta suami hadir ke Pantai Cahaya Bulan, Kelantan bagi melihat sendiri keadaan wanita berusia 36 tahun itu serta anak bongsunya yang turut dilahirkan pramatang.

 

Memetik Berita Harian, suami kepada bintang berkenaan menjelaskan, Zhafrandia dan isterinya ada melakukan kerja amal dengan menziarahi keluarga memerlukan.

Di samping itu, pasangan ini turut menghulurkan sumbangan kepada mereka yang berada di sekitar pantai timur sejak kejadian bah kuning yang melanda Kelantan pada 2014.

IKLAN

“Bagaimanapun dalam banyak kes yang pernah kami lawati, keajaiban yang berlaku ke atas Kamareeah yang melahirkan anak bongsunya dalam keadaan koma selepas tular membuatkan saya dan isteri benar-benar ingin bertemu dengan keluarga ini.

“Alhamdulillah, perbincangan bersama sahabat yang tinggal di Kelantan memudahkan kami mencari keluarga ini dan berpeluang melihat sendiri keadaan Kamareeah serta anaknya,” katanya seperti yang dipetik.

Sementara itu, suami kepada Kamareeah, Fairol Haziri Rahim mengharapkan keajaiban dengan berdoa agar isterinya itu kembali sedar serta mampu menyusukan anak.

“Saya mengharapkan keajaiban akan berlaku dan apabila isteri sedar nanti dia boleh menyusukan anak kami,” katanya.

IKLAN

Murni Hati Datin Fouziah Gous, Suami Menyantuni Ibu Koma Lahirkan Anak Pramatang, Belum Rasai Susu Badan Ibu

Jelas Fairol lagi, doktor ada memberi jaminan bahawa Kamareeah akan sembuh suatu hari nanti, namun tidak dapat memberi tempoh pasti.

“Lebih menyedihkan, sejak lahir Farah Hanis yang kini berusia 53 hari hanya bergantung sepenuhnya kepada susu formula khas untuk bayi pramatang kerana isteri tidak dapat menyusukan bayi kami seperti yang dilakukan sebelum ini kepada anak sulung, Farras Hazim, 19 bulan, walaupun hanya sekejap.

“Selepas isteri koma, Farras terus terputus susu ibu dan sejak itu, dia enggan minum susu formula.

IKLAN

“Hati saya sebak melihat anak bongsu yang baru dilahirkan membesar tanpa belaian seorang ibu dan perasaan gembira kami menyambut orang baru bertukar pilu,” katanya ketika ditemui.

Pada masa sama, keluarga ini juga turut mendapat perhatian serta bantuan ramai apabila kisah mereka mulai tular di media sosial dan media cetak.

“Alhamdulillah, kos untuk membeli lampin pakai buang dan susu kepada isteri serta anak bongsu dapat dijimatkan apabila ada pihak yang menyumbang barang berkenaan untuk mereka.

“Sumbangan yang diberikan cukup besar maknanya kepada saya, lebih-lebih dalam keadaan saya sudah tidak boleh bekerja kerana perlu menguruskan isteri sepanjang masa.

“Sejak isteri terlantar, hanya saya seorang yang menjaganya dari menukar lampin pakai buang, mengelap tubuh badan, memberi susu khas melalui wayar yang dipasang di hidungnya sehingga membersihkan wayar di bahagian lehernya yang ditebuk,” tambah Fairol yang turut memaklumkan ada pihak yang mahu mengambil anak bongsunya sebagai anak angkat.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI