Terdahulu, ketika mengambil keputusan untuk tampil berniqab dan berpurdah, penghijrahan bekas pengacara Meletop, Hajah Noor Neelofa Mohd Noor menjadi bualan, sekaligus mengejutkan orang ramai!

Namun, siapa sangka penghijrahan yang sudah menjangkau tahun keempat ini telah membuatkan ramai wanita menjadikan Neelofa sebagai sumber inspirasi dan role-model untuk menutup aurat dan yakin untuk berubah ke arah lebih baik.

Bagaimanapun, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul, Neelofa akui untuk konsisten dan istiqamah dalam penghijrahan bukanlah satu perkara mudah baginya.

Cara Nak Kekal Istiqamah, Kena Paksa Diri

“Mulakan Dengan Paksaan, Tiada Cara Lain,” – Neelofa

Sumber Gambar: Instagram Neelofa

Justeru, sewaktu menghadiri program Festival Sunnah yang diadakan di Stadium Abdul Halim, Alor Setar, Kedah, Neelofa telah berkongsi tip kekal istiqamah kepada para peminatnya yang mahu berubah kearah lebih baik.

IKLAN

Antara pendekatan yang dilakukan ibu kepada Muhamad Bilal, untuk kekal istiqamah adalah dengan ‘berubah secara paksaan’. Menurut Neelofa, teknik ini adalah yang termudah untuk diamalkan.

“Orang ramai tanya saya, macam mana cara nak istiqamah? Mulakan dengan paksaan, tiada cara lain. Kena paksa, contoh kena dengar ceramah di YouTube, itu benda paling senang, tak perlu keluar rumah.

“Kena paksa buka al-Quran, kena paksa baca tafsir. Malasnya nak baca al-Quran, boleh baca tafsir dalam hati. Al-Quran ini satu benda yang sangat istimewa di mana kadang-kadang baca tafsir pun boleh mengubah hati orang. Jadi, paksa!

“Nak berzikir pun kalau dulu boleh berzikir 100, 1000 kali tu sekejap saja. Sekarang satu pun tak ada. Jadi, kena cari tasbih, kena ada usaha itu.

IKLAN

“Istiqamah inilah benda yang paling susah sekali, sebenarnya kalau nak tanya. Nak pakai tudung senang, kita decide kita nak pakai tudung. Kita minta doa-doa untuk kita pakai tudung,” katanya.

Sokongan Dari Keluarga dan ‘Circle’ Terdekat Penting!

“Mulakan Dengan Paksaan, Tiada Cara Lain,” – Neelofa

Sumber Gambar: Instagram Neelofa

Selain itu, Neelofa menegaskan, sokongan keluarga dan orang sekeliling yang rapat dengan kita juga memainkan peranan yang penting baginya untuk kekal istiqamah.

IKLAN

“Nak istiqamah untuk menghayati menutup aurat dengan sempurna itu is another story. Saya bukan la orang yang tepat nak bagitahu, tapi kalau sekadar pengalaman itulah.

“Maksudnya banyak paksaan dalam usaha atas iman saya itu tapi yang banyak membantu juga adalah teman-teman dan pasangan,” katanya.

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari HIJABISTA

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

Sumber Gambar: Instagram Neelofa

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI