Kejayaan filem epik Mat Kilau; Kebangkitan Pahlawan arahan Syamsul Yusof baru-baru ini benar-benar meninggalkan impak tersendiri buat peminat seni tanah air.

Menerusi fenomena yang tercipta, satu lagi usaha telah dilakukan anak tempatan, VNG Games dengan membawa wira legenda Mat Kilau itu sendiri ke dalam dunia alam maya melalui permainan mudah alih, King Of Nations.

Permainan ini kini tersedia di Google Play & App Store bermula 22 Ogos 2022 lalu dengan dua karekter utamanya iaitu Datuk Adi Putra dan Fattah Amin yang telah dipilih untuk mencuba permainan mudah alih terkini keluaran VNG Games.

Replikasi watak Mat Kilau dalam versi permainan digital ini mempunyai tarikan tersendiri selain dipadankan dengan busana Melayu yang dihasilkan secara terperinci termasuk memiliki senjata tradisional.

VNG Games menerusi satu kenyataan menjelaskan, penciptaan watak permainan mudah alih itu diilhamkan daripada kisah kehidupan pahlawan Melayu bersejarah itu yang baru-baru ini menjadi bualan utama tempatan dan antarabangsa dengan kejayaan besar box office pawagam.

IKLAN

Keberanian, ketabahan, dan kemahiran bersilat Mat Kilau menjadi inspirasi ramai, khususnya golongan belia sesuai dengan bahang menjelang hari kemerdekaan.

Lalu, VNG Games melihat penghasilan Mat Kilau ini sebagai watak yang boleh dimainkan di platform permainan digital untuk menggalakkan kebanggaan dan patriotisme tempatan di kalangan pemain Malaysia.

IKLAN

“Dengan penambahan watak baharu Mat Kilau ini dalam King Of Nations, pemain juga boleh bermain dengan watak tempatan yang berpotensi mereka hubungkan, pada asasnya untuk meningkatkan pengalaman pertempuran dalam permainan dan lawan mereka.

“Pemain boleh menyelami dunia King Of Nations dan bertempur melawan wira tamadun lain, samada dari Timur atau Barat, dan menulis semula sejarah perang terbesar dunia dan meninggalkan jejak mereka,” maklum kenyataan terbabit.

IKLAN

Mat Kilau Kini Ke Permainan Mudah Alih Pula Mat Kilau Kini Ke Permainan Mudah Alih Pula

Selain itu, King of Nations merupakan permainan muat turun percuma yang hanya memerlukan 480mb ruang pada telefon pintar pemain. Perbezaannya cuma pada mod permainan yang memaparkan pertempuran wira berbilang tamadun yang menarik.

Selain itu, permainan ini juga menawarkan pelbagai tawaran promosi sebagai tanda penghargaan kepada pemain mereka dan ia termasuk 300 tiket pengambilan percuma untuk Wira Lagenda dalam masa 7 hari, Hero Athena 5-bintang secara percuma dengan tempoh log masuk 7 hari dan cabaran untuk mendapatkan lebih banyak tiket ahli percuma.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI