Pengarah terkenal negara, Mamat Khalid dilaporkan telah meninggal dunia sekitar pukul 12.30 pagi tadi ketika dalam perjalanan ke Hospital Slim River, Perak.

Berita tersebut turut disahkan Setiausaha Agung Seniman, Hafiz Nafiah yang memaklumkan Allahyarham telah dikejarkan ke hospital selepas pengsan di restoran miliknya di Tanjung Malim.

“Dukacita dimaklumkan bahawa seorang lagi permata seni tanah air, Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid telah menghembuskan nafas yang terakhirnya sebentar tadi sekitar pukul 12.30 pagi pada usia 58 tahun.

“Beliau jatuh pengsan di Sarang Art Hub Tanjung Malim dan menghembuskan nafas yang terakhir di dalam ambulan ketika dalam perjalanan ke Hospital Slim River.

IKLAN

“Maklumat awal, jenazah akan dikebumikan di Ipoh esok,” katanya menerusi satu kenyataan.

Justeru, seluruh barisan kepimpinan Seniman Malaysia menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham atas pemergian yang mengejutkan itu.

IKLAN

“Seniman mendoakan agar arwah ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan beramal soleh,” katanya lagi.

IKLAN

Sementara itu, berita pemergian Allahyarham turut dikongsi beberapa selebriti tanah air seperti Zul Ariffin, Didie Alias, Zalif Sidek dan ramai lagi di Instagram.

Untuk rekod, Mamat sebelum ini dilaporkan berada dalam keadaan kritikal pada 25 Januari 2019 lalu akibat masalah paru-paru dan jantung serta ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) di sebuah hospital di Petaling Jaya.

Allahyarham yang juga adik kepada kartunis terkenal negara, Datuk Lat meninggalkan seorang balu iaitu Hasmah Hassan serta lima cahaya mata.