Kerap berkongsi mengenai aktiviti menaiki gunung di media sosial, pelakon Azhan Rani mendedahkan dirinya kini sedang dalam persediaan untuk misi mendaki Island Peak di Nepal pada Februari tahun hadapan.

Menurut Azhan, selain dunia seni, mendaki gunung juga merupakan aktiviti yang paling diminatinya.

“Main Dam Pun Boleh Mati,” – Ada Kata Daki Everest Perbuatan Sia-Sia & Tempah Maut, Ini Ulas Azhan Rani

“Ia laluan yang sama ketika sewaktu saya ke Everest Base Camp dulu tapi ia lebih tinggi. Ketinggiannya 6,000 meter dan kalau Gunung Kinabalu baru 4,000 meter.

“Kalau saya berjaya, ia merupakan ketinggian paling tinggi yang saya pernah capai. Suhunya juga mencapai negatif 25 darjah celsius. Saya baru sahaja selesai sesi latihan di Gunung Kinabalu,” katanya kepada MH.

“Main Dam Pun Boleh Mati,” – Ada Kata Daki Everest Perbuatan Sia-Sia & Tempah Maut, Ini Ulas Azhan Rani “Main Dam Pun Boleh Mati,” – Ada Kata Daki Everest Perbuatan Sia-Sia & Tempah Maut, Ini Ulas Azhan Rani

Dalam pada itu, pelakon berusia 48 tahun ini turut berkongsi detik mencemaskan ketika mendaki Gunung Kinabalu baru-baru ini.

IKLAN

“Saya hampir gagal menahluki Kinabalu haritu walaupun saya pernah menawannya tiga kali. Kali ini cabaran dan cuaca berbeza. Saya telah diserang acute mountain sickness (ACT).

“Saya alami muntah-muntah dan badan terhuyung-hayang sehingga saya dua kali disarankan untuk turun dengan menaiki pengusung. Sebab tak mampu berjalan.

“Tangan saya kebas sehingga terpaksa pakai tiga sarung tangan. Saya pun dah mula cakap yang bukan-bukan. Saya diminta tidur selama lima minit.

“Hasil pertolongan kawan-kawan, saya dapat teruksan perjalanan. Bila turun, badan saya okay semula. Bila diserang AMS, kita kena segera turun ke altitud yang lebih rendah,” ujarnya lagi.

“Main Dam Pun Boleh Mati,” – Ada Kata Daki Everest Perbuatan Sia-Sia & Tempah Maut, Ini Ulas Azhan Rani

IKLAN

Lantaran itu, Azhan menegaskan dirinya akan belajar daripada kesilapan bagi memastikan situasi sama tidak berlaku lagi ketika ekspidisi mendaki Islan Peak.

“Bila ditimpa musibah seperti ini, ia mengajar kita. Untuk naik gunung, taktikal itu penting. Bukan naik secara membabi buta. Silap saya adalah badan tak cukup fit kerana kurang masa latihan.

“Saya tak dapat ikut serta rakan-rakan lain menjalani latiha! sebab sibuk dengan komitmen kerja dan menjaga ibu,” kongsinya lagi.

Ditanya mengenai tanggapan segelintir pihak yang mengatakan aktiviti pendakian ekstrim ini sebagai satu perbuatan sia-sia, Azhan tetap percaya setiap aktiviti mempunyai risikonya tersendiri.

IKLAN

“Main Dam Pun Boleh Mati,” – Ada Kata Daki Everest Perbuatan Sia-Sia & Tempah Maut, Ini Ulas Azhan Rani

“Saya faham perasaan orang lain bila mereka tidak terlibat di dalam sesuatu bidang itu. Sama juga dengan sukan-sukan lain. Semua aktiviti yang kita lakukan ada risikonya.

“Kalau ikutkan, main dam pun boleh sahaja mati tiba-tiba. Kita kena ada ilmu mendaki itu dan kalau tiada, kita perlukan bimbingan. Buat dengan cara yang betul, InsyaAllah berjaya.

“Setiap orang ada nawaitu tersendiri bila pergi mendaki. Begitu juga saya. Nak kata tak penat, menipulah,” akhirinya.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Kredit Foto: Instagram Azhan Rani

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI