Alif Satar dan Raihan kini berduet kembali dengan single ‘cover’ terbaru sempena dengan kehadiran Ramadan tahun ini.

Selepas kejayaan Sesungguhnya2019 pada ramadan lalu, Alif Satar yang sememangnya meminati kumpulan nasyid, Raihan merakam kembali single Damba CintaMu.

Menurut Alif, dia memilih lagu terbabit kerana ia merupakan antara lagu kegemarannya ketika mendengar lagu-lagu dendangan Raihan dan ia cukup memberi kesan keinsafan dalam mencari cinta kepada tuhan.

“Susunan lagu ini di buat untuk memberi impak yang sangat kuat. Melodi lagu asal ini lebih kepada ‘accapela’ tetapi kali ini sususan lagu dan melodi di buat dengan lebih segar dan moden kerana liriknya sahaja sudah cukup bermakna.

“Ia dibuat oleh ahli-ahli band Alif iaitu The Locos.Penggunaan alat muzik sangat sesuai pada tempatnya dan secukup rasa tidak berlebihan.

“Bunyi drum yang bersahaja tetapi ada dinamiknya bila tiba masanya. Gitar dan bass juga bersesuaian dan tentunya bunyi clarinet yang seolah-olah menangis.

“Kami tidak sempat menyiapkan video muzik lagu ini namun kami persembahkan lirik video untuk tayangan di platform YouTube. Menariknya, lirik video kali ini seolah-olah ada kena mengena dengan apa yang kita sedang lalui sekarang,” kongsi Alif.

Pada masa sama, lirik video turut menyelitkan bait lirik dalam bahasa Inggeris bagi kemudahan semua.

IKLAN

“Lirik video kali ini juga, kami menyediakan sarikata Bahasa Inggeris bagi bait-bait lirik untuk memudahkan orang yang tidak memahami Bahasa Melayu.

“Lebih menarik lagi,kami menggunakan khidmat seorang selebriti wanita terkenal dan sempat merakamnya terlebih dahulu sebelum perintah kawalan pergerakan di umumkan,” jelasnya lagi.

Terdahulu, muzik video lirik Damba CintaMu yang menampilkan pelakon, pengacara dan usahawan terkenal, Neelofa nyata mencuri tumpuan.

Neelofa yang dirakam sedang merintih berdoa ternyata membuatkan ramai tersentuh dan rata-rata peminat memuji pemilihan Neelofa sebagai subjek utama dalam muzik video berkenaan.

IKLAN

Menurut Raihan pula, Damba CintaMu merupakan lagu yang dicipta Abu Bakar (anggota Raihan) pada tahun 1997.

Lagu ini berkisar tentang pengakuan secara terus terang kita sebagai hamba kepada Tuhan yang Esa.

“Sebagai manusia yang biasa kita kadang-kadang buat baik,kadang kala kita tidak sengaja dan kita terlupa siapa diri kita sebagai hamba Allah. Ada kalanya kita sengaja berbuat dosa,sedangkan kita tahu Allah Maha Melihat & Maha Mengetahui.

IKLAN

“Tapi rahmat dan pengampunan Allah itu maha luas.Jangan sesekali kita berputus asa dengan rahmat Allah. Selepas berbuat salah kembalilah bertaubat kepadaNYA.

“Walaupun berulangkali berbuat salah tetaplah kembali semula bertaubat kepada Allah swt.Kita takut kepada Allah tetapi kita mengharap pada Allah. Kita tiada pilihan selain kembali kepadaNya,” akui Raihan.

Sementara itu menurut Abu Bakar, dia berasa bersyukur kerana lagu ini kembali didengari pada tahun 2020 dan sangat berterima kasih kepada Alif Satar dan sahabat-sahabat Raihan atas kerjasama ini.

“Cuma saya agak sedih kerana seminggu sebelum lagu ini direkodkan, ibu saya telah kembali ke rahmatullah.

“Jadi jika ada kebaikan, jika ada yang mendapat hidayah, jika ada yang memeluk islam setelah mendengar lagu in,  saya hadiahkan semua semua pahala yand ada pada ibu saya Hjh Raden Ramlah Bte Raden Haji Ali…. Amin,” titip Abu Bakar.

Damba CintaMu telah berada di semua platform streaming  bermula 27 April 2020, Isnjn lalu.

Manakala lirik video juga ditayangkan pada tarikh yang sama di YouTube. Alif sebelum itu telah pun mengeluarkan ‘teaser’ lagu ini pada hari pertama ramadan.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI