“Kami Kerja Lebih Masa Dari Average Orang Di KL,” – Penggiat Seni Turut Terkesan Macam Orang Lain, Pelakon Izzy Reef Harap Minda Masyarakat Lebih Terbuka

Pelakon remaja, Izzy Reef meluahkan rasa kecewa dengan sikap segelintir masyarakat masa kini yang sering memandang rendah terhadap golongan yang terlibat dalam cabang seni.

Jelas Izzy, dia menyifatkan mereka yang memberi komen negatif terhadap para pemain industri ini sebagai cetek ilmu dan kurang pengetahuan terhadap dunia luar.

“Ya Allah kesian betul tengok segelintir orang orang Malaysia yang comment maki maki dan doa yang tak baik dan cakap macam macam dekat orang orang yang bekerja dalam industry perfileman.

“Malah kebanyakannya Melayu sendiri yang comment macam tu! Teruk! Aku assume orang-orang yang comment teruk-teruk ni semua orang-orang yang tak berakal bodoh cetek ilmu. Ya maaf kasar. Tapi itulah reality.

“Sebab kalau orang-orang ni ada ilmu pengetahuan tentang DUNIA LUAR, REALITY KEHIDUPAN, APA YANG MANUSIA LAIN HADAPI DI LUAR SANA. Diorg tak akan cakap benda benda macam ni,” tulisnya.

IKLAN

Katanya lagi, para penggiat seni ini bukan hanya tertumpu kepada barisan artis semata-mata tetapi ia turut melibatkan mereka yang bekerja disebalik tabir.

Kenyataan tersebut dikongsikan oleh pelakon filem Mama itu memerusi entri terkini di laman Instagram.

“Dan aku tahu orang orang macam ni lah yang sebenarnya kehidupan seharian diorg duduk terkangkang depan tv sambil melantak.. diorg hidup dalam fantasi sendiri dan tidak terdedah dunia luar.

“Sedarkah korang… disebalik seorang dua “artist” yang duduk di dalam kaca tv itu, mempunyai berpuluh, beratus, beribu crew crew pekerja disebalik tabir. Kami bekerja lebih masa lagi banyak dari average orang yang bekerja di KL ni tau.

“Begitu juga dengan artist yang korang kata bodoh sial tu. Crew crew perfileman bagun keluar kerja seawal 5 pagi. Dan ada hari yang untung.. pukul 10 malam dah boleh jumpa anak bini di rumah.

“Tapi selalunya pukul 2 3 pagi pula lah baru sampai rumah.. kemudian tidur. 5 pagi dah keluar kerja balik. macam tu la circle kerja kami selama tempoh bershooting,” jelasnya lagi.

IKLAN

Bintang berusia 21 tahun ini turut menambah, bergelar anak seni tidak seindah seperti yang orang luar gambarkan terutamanya bila melibatkan soal pengurusan wang.

“Akak akak abang abang adik-adik tahu tak yang pekerjaan kami ini tidak tetap? Ada rezeki.. alhamdulillah job back to back setiap bulan.. takde rezeki.. setahun 3 4 job sahaja.

“Yaaaa gaji banyak.. contoh 5-10k 1 shoot.. bersamaan satu bulan.. lepastu bulan ke 2 hingga ke 5 takde kerja.. nak cekau duit dari mana?

“Itu pun 10k tu bukan dapat bersih ya. Modal beli pakaian sebelum shooting. Modal minyak tol hari-hari ke set macam macam lagi..silap2 bawa balik rm3 4k je. Tolak hutang itu ini. Sama je macam orang lain.. balance tinggal 1k.

“Nak survive macam mana untuk lagi 3 bulan?. Lagilah pelakon pelakon extra yang bergaji rm80 sehari. Nak survive macam mana?,” akhirnya.

Sumber: Izzy Reef