Aidilfitri bakal menjelang tidak lama lagi, sanak saudara berkumpul bersama meraikan hari kemenangan umat Islam.

Namun, ramai yang keliru dan kurang ilmu mengenai adab menjaga aurat dan bersalaman dengan bukan muhrim dalam keluarga besar.

Sedar akan hal itu, Heliza Helmi berkongsi sebuah carta memperlihatkan siapakah golongan mahram dan bukan mahram untuk menghulur salam raya.

[JANGAN BACA KALAU TAK BALIK BERAYA DI KAMPUNG]

“Tak lama lagi syawal yang ditunggu bakal menjelma. Tak sabaaaaar rasanya nak balik kampung jumpa ibu ayah dan berkumpul sesama sanak saudara.

“Dalam pada kita bergembira, adakala kita terlupa — JAGA AURAT dan BERSALAMAN DENGAN BUKAN MAHRAM.

IKLAN

“APA YANG SELALU TERJADI ?

“Senario #1:

“Saudara mara lelaki perempuan bersalam-salaman walau bukan mahram

“Iya betul kita betul bersaudara/keluarga, tapi perlu tahu dengan siapa kita boleh bersalam-bersalaman, dan dengan siapa tak boleh.

IKLAN

“Jadi, jika ada bukan mahram dengan anda ingin bersalaman, tolak lah dengan cara yang baik, tanpa menyinggung perasaan mereka

“Senario #2

“Bila balik kampung berkumpul sesama saudara, ipar duai dan biras — ada kala kita terlupa jaga aurat dengan sempurna. Selamber pakai baju lengan pendek atau tidak bertudung depan bukan mahram.

“Selalu kaum wanita sibuk tolong di dapur dan juga menghidangkan juadah pada tetamu…, ye betul takkan la nak pakai baju raya sepanjang masa kan?

IKLAN

“Seeloknya, sentiasa pakai baju lengan panjang dan bertudung jika ada bukan mahram. Tapi kalau rasa nak mudah, pastikan ada #cardigan. Dalam bilik biasa pakai lengan pendek. Bila tiba-tiba nak keluar bilik dan ada bukan mahram, sarung je #FazzCardigan , aurat pun terjaga

“Bukannya apa, untuk saling ingat mengingati; especially untuk diri sendiri,” kongsinya.

View this post on Instagram

[JANGAN BACA KALAU TAK BALIK BERAYA DI KAMPUNG] . Tak lama lagi syawal yang ditunggu bakal menjelma. Tak sabaaaaar rasanya nak balik kampung jumpa ibu ayah dan berkumpul sesama sanak saudara. . Dalam pada kita bergembira, adakala kita terlupa — JAGA AURAT dan BERSALAMAN DENGAN BUKAN MAHRAM. . ————————————————– APA YANG SELALU TERJADI ? ————————————————– Senario #1: . ▶️Saudara mara lelaki perempuan bersalam-salaman walau bukan mahram ▶️Iya betul kita betul bersaudara/keluarga, tapi perlu tahu dengan siapa kita boleh bersalam-bersalaman, dan dengan siapa tak boleh. ▶️Jadi, jika ada bukan mahram dengan anda ingin bersalaman, tolak lah dengan cara yang baik, tanpa menyinggung perasaan mereka? ————————————————– Senario #2 . ? Bila balik kampung berkumpul sesama saudara, ipar duai dan biras — ada kala kita terlupa jaga aurat dengan sempurna. Selamber pakai baju lengan pendek atau tidak bertudung depan bukan mahram. ? Selalu kaum wanita sibuk tolong di dapur dan juga menghidangkan juadah pada tetamu…, ye betul takkan la nak pakai baju raya sepanjang masa kan? ? Seeloknya, sentiasa pakai baju lengan panjang dan bertudung jika ada bukan mahram. Tapi kalau rasa nak mudah, pastikan ada #cardigan. Dalam bilik biasa pakai lengan pendek. Bila tiba-tiba nak keluar bilik dan ada bukan mahram, sarung je #FazzCardigan , aurat pun terjaga ? . . Bukannya apa, untuk saling ingat mengingati; especially untuk diri sendiri ? . . P/S: @zliahcom tengah buat SALE tuuu. Jimat RM20 utk setiap helai #cardigan ? _ Mahu review produk anda Emailkan ke ijareview@yahoo.com Tertakluk kepada terma dan syarat

A post shared by ?H E L I Z A H E L M I ? (@nurhelizahelmi) on

Peringatan yang sangat berguna untuk diamalkan dalam kehidupan, lebih-lebih lagi di musim perayaan. Dalam seronok beraya, adab dan aurat jangan dilupa.

Foto : Instagram Heliza Helmi

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI