Pelakon, Zulin Aziz menyeru para pempengaruh media sosial untuk tidak berdiam diri dan terus menyebarkan kesedaran mengenai apa yang telah berlaku di bumi bergolak Palestin.

Menurut Zulin, para pempengaruh seharusnya memanfaatkan pengaruh mereka demi menyebarkan kebaikkan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zulin Aziz (@zulinaziz)

“Memang lain orang lain cara. Tak post tak bermakna tak sokong dik. Yang doa dan sumbang secara senyap pun sokong, Allah saja tahu. Betul lah tu.

“Tapi minta jasa baik awak-awak yang ada folowers banyak tu sebarkan.
Sebab awak-awak ni ada banyak pengikut. Awak banyak pengikut dan berpengaruh dik.

“Bukan suruh tunjuk awak donate dan tunjuk dekat satu dunia awak bagi sumbangan. Ni bukan kes nak menunjuk mampu tak mampu ke,” tulisnya.

Pandangan tersebut disuarakan oleh pelakon drama Cekelat Semanis Honey itu menerusi sebuah hantaran di Instagram.

IKLAN

“Jadi Askar Sebarkan Kebenaran,” – Zulin Aziz Gesa Influencer Bersuara Isu Palestin

Katanya lagi, tindakkan ini setidak-tidak boleh dijadikan usaha untuk menentang fitnah-fitnah yang telah dilemparkan oleh pihak Israel dan sekutu-sekutunya.

“Mintak awak post pasal Palestine
sebab kat luar sana tu macam Israel ni post menfitnah.

“Kita tak mampu pi perang. Dekat media sosial ni pun kita boleh bantu. Kita boleh jadi askar kat media sosial ni untuk sebarkan kebenaran.

IKLAN

“Kita boleh berdiam sebab dalam diam kita, kita doa kita bantu, betul tapi kalau kita ada kelebihan apa salahnya kita sebarkan memalui media ni kan?,” kongsinya lagi.

“Jadi Askar Sebarkan Kebenaran,” – Zulin Aziz Gesa Influencer Bersuara Isu Palestin

Pada masa sama, Zulin turut berpadangan individu yang berpengaruh ini juga secara tidak langsung boleh menjadi asbab untuk orang lain turut menyampaikan kebaikkan.

“Sepanjang aku post kat Instagram Stories, atau feed, ramai pengikut yang Repost. Itu yang kita nak dik. Apa kita buat, kadang orang ikut. Kadang orang terbuka hati bila kita menyampaikan.

IKLAN

“Mereka dapat, mereka pula sampaikan. Itu tujuan dia dik. Berlapang dada dan cuba fahamkan. Tak marah, tak paksa. Kalau terbuka hati Alhamdulillah,” ulasnya lagi.

Bagaimanapun, Zulin tetap faham mengapa segelintir pihak memilih untuk berdiam diri untuk bercakap mengenai konflik Israel-Palestin ini.

“Jadi Askar Sebarkan Kebenaran,” – Zulin Aziz Gesa Influencer Bersuara Isu Palestin

Malah, Zulin turut menyeru kepada semua pihak untuk tidak menyebarkan kebencian buat mereka yang berbeza pendapat di dalam isu ini.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber & Kredit Foto: Instagram Zulin Aziz