Rapper dan usahawan, Caprice mengesahkan dirinya telah memberikan kenyataan di Ibu Pejabat Kontinjen, Selangor bagi membantu siasatan atas laporan fitnah melampau yang dibuat pendakwah bebas, Ebit Lew.

Menurut Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, dia dan pekerjanya telah memberikan keterangan kepada pihak polis selama enam jam.

Caprice Nafi Bayar Mondy, 6 Jam Bagi Keterangan Kepada Pihak Polis

“Saya berada di IPK selama enam jam. Mereka yang terlibat adalah staf saya dan Mondy. Kenyataan yang diberikan adalah berdasarkan program podcast yang viral baru-baru ini.

“Bahagian saya sudah selesai. Saya tidak mendapat apa-apa makluman lagi. Ketika ini, staf saya masih di IPK, Shah Alam untuk beri keterangan lanjut,” katanya kepada MH.

Penyanyi lagu Takde Hal Bro itu berkata sedemikian ketika ditemui pada majlis pelancaran produk suplemen lelaki ThorX di ibu kota pada Rabu.

Caprice Nafi Bayar Mondy, 6 Jam Bagi Keterangan Kepada Pihak Polis

Dakwa Caprice lagi, dia mempunyai segala bukti kukuh berhubung pendedahan gangguan seksual yang dihadapi pempengaruh Indonesia, Mondy Tatto termasuk meminta wanita itu menandatangi perjanjian sebelum kongsikan podcast kendaliannya itu baru-baru ini.

“Kali ini pendekatan kami lebih bijak. Kita belajar daripada kesilapan isu Gaza yang lalu. Sebelum kita muat naik podcast pertama itu, kita sudah buat laporan polis.
Mondy sebagai mangsa juga buat laporan polis.

IKLAN

“Kita juga sudah menghantar Mondy ke pakar psikiatri dan meminta dia supaya menandatangani surat perjanjian,” ujarnya lagi.

Pada masa sama, Caprice turut manafikan segala isu melibatkan Mondy ini hanyalah rekaan semata-mata.

Caprice Nafi Bayar Mondy, 6 Jam Bagi Keterangan Kepada Pihak Polis

“Jika berfikir secara logik, kalau kita berduit dan nak mencari mangsa yang masyarakat boleh percaya, lagi mudah saya mencari mangsa yang bertudung dan kelihatan alim.

“Tapi Mondy merupakan wanita bertatu dan merupakan kasta paling rendah di Indonesia iaitu kumpulan punk.

IKLAN

“Buat apa saya nak siksa diri dan keluarga saya untuk bantu mereka yang berkasta rendah jika saya nak berbohong.

“Apa yang saya dapat? Kebaikkan untuk bisnes pun tiada. Masa bersama keluarga juga terbuang. Tiada keuntungan langsung,” tegasnya lagi.

Dalam pada itu, Caprice juga merasakan ketika ini bukan waktu yang terbaik untuk Mondy pulang ke Indonesia.

“Kalau ada kes di Malaysia dan mangsa balik ke Indonesia, agak-agak kes ini akan diteruskan atau tidak?

“Jadi, saya berharap agar netizen dapat cuba mendengar daripada pihak mangsa sepenuhnya sebelum mengecam. Bagi peluang mangsa untuk bela diri,” katanya lagi.

IKLAN

Malah, Caprice turut memaklumkan dia kini bertanggungjawab menjaga keselamatan Mondy sepanjang berada di Malaysia.

“Buat masa sekarang, saya menyediakan perlindungan 24 jam. Sebelah malam pula saya ada pengawal perempuan yang menjaga Mondy di Airbnb. Keselamatan dia adalah tanggungjawab saya.

“Kita juga sudah maklumkan kepada pihak kedutaan Indonesia mengenai kes Mondy ini juga,” akhirinya.

Kelmarin Ebit Lew tampil membuat laporan polis dengan mendakwa berlaku fitnah melampau terhadapnya.

Ebit Lew menerusi hantaran di Instagramnya memaklumkan laporan polis itu dibuat sebaik beliau tiba dari Jeddah, Arab Saudi kira-kira 12 tengah malam.

Laporan polis itu dipercayai dilakukan selepas tular di media sosial satu rakaman wawancara bersama seorang wanita dari negara jiran yang pernah mendapat pertolongannya.

Wanita itu mendakwa menjadi mangsa gangguan seksual seorang pendakwah ketika kali pertama tiba di Malaysia, tahun ini.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.