Pencetus Ummah Azman Syah Alias atau lebih dikenali sebagai PU Azman menjelaskan kempen membeli barangan Muslim tidak mempunyai kaitan dengan isu boikot kerana apa yang perlu ditekankan ialah memilih barangan yang halal, buat pengguna Islam.

Malah katanya kepada MH, adalah penting buat seseorang Muslim untuk guna atau pilih barangan yang baik dan halal demi kerana ia turut dijelaskan di dalam al-Quran.

“‘Buy Halal First’ Adalah Satu Hal Yang Baik,” – PU Azman

“Beli barang-barang Muslim ini kita tidak ada unsur-unsur untuk memboikot atau menjatuhkan mana-mana pihak. Kemudian, yang saya setuju untuk diterangkan ialah ‘buy halal first (bhf).

“Sebab dalam al-Quran pun ada menyebut antara yang bermaksud, makan dan minumlah apa yang benda daripada yang halal dan baik.

“Jadi fokusnya di sini ialah, barangan itu mestilah halal dan baik (untuk kesihatan). Ada barangan yang halal tapi tak elok dari sudut kesihatan. Ada juga yang tak halal tapi untuk kesihatan bagus.

IKLAN

“Maknanya dua perkara tersebut perlu dibezakan. Akan tetapi ‘bhf’ itu salah satu hal yang baik,” katanya.

PU Azman terdahulu ditemui pada majlis Ramah Mesra dan Pelancaran Ubat Gigi Aura White Bersama Guardian di IOI City Mall, Putrajaya pada Sabtu.

“‘Buy Halal First’ Adalah Satu Hal Yang Baik,” – PU Azman

Turut sama terlibat dalam sesi berkenaan ialah dua duta lainnya, Fasha Sandha dan Izzue Islam.

IKLAN

Pada masa sama, PU Azman turut menjelaskan memberus gigi adalah perbuatan sunnah yang baik.

“Di samping membersihkan gigi itu, ia salah satu amalan sunnah, perbuatan yang baik yang turut diamalkan Nabi,” jelasnya lagi.

Ubat Gigi Aura White didatangkan dengan tiga variasi eksklusif iaitu Aura white Whithening Hd Bright (RM16.90), Aura white Coconut Charcoal (RM15.90) dan Aura white Kayu Sugi Premium Toothpaste (RM10.90)

IKLAN

Ketiga-tiga variasi ubat gigi ini yang mendapat sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) boleh didapati di Guardian seluruh Malaysia.

Majlis turut dihadiri pengasas Aura White, Datin Furyna Azmeer dan Datuk Saiful Safwan.

“‘Buy Halal First’ Adalah Satu Hal Yang Baik,” – PU Azman

Foto: Terima Kasih Aura White

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI