“Bila Bagi Screen Time, Make Sure Join Them,” – Jangan Guna Jalan Singkat Waktu PKP, Mia Ahmad Seru Ibu Bapa Hadkan Penggunaan Gajet Anak

Pelakon, Mia Ahmad mengakui teruja dengan perkembangan terkini anak sulungnya, Issa yang dilihat semakin menunjukkan perubahan positif terutamanya bila melibatkan soal pembelajaran.

Menurut Mia, antara faktor yang menyumbang kepada perubahan tersebut adalah dengan mengehadkan dan memantau penggunaan gadjet anak-anaknya itu.

Katanya lagi, meskipun fasa pendamik ini merupakan antara detik paling sukar bagi sesetengah ibu bapa, namun, dia berharap agar anak-anak tidak terlalu didedahkan dengan penggunaan gajet secara berlebihan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d)

“Throwback video sebelum MCO 3.0 , my first born. So proud of you, takde ada apa yang mustahil..jangan putus doa dasangka baik selalu dengan Allah. You’re gonna get there, sayang.

“Parents, please minimalkan penggunaan gadget. Saya tahu ramai yang terkesan dengan pandemic ini dan mengambil jalan shortcut untuk bagi anak-anak menggunakan gadget.

“Please monitor apa yang anak tengok dan berapa jam mereka menghadap screen. Bila bagi diorang screen time make sure you join them and watch together,” tulisnya.

IKLAN

Kisah tersebut dikongsikan oleh isteri kepada pemain bola sepak Johor Darul Takzim (JDT), Izham Tarmizi itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Dalam pada itu, Mia turut mendedahkan anaknya itu juga pernah mengalami masalah lambat bercakap dan sukar untuk memberikan fokus gara-gara kesilapannya yang terlalu bergantungan kepada penggunaan gajet sejak lahir.

Bagaimanapun, Mia memaklumkan dia kini mampu menarik nafas lega apabila anaknya itu semakin menunjukkan perubahan positif hari demi hari.

“Saya bercakap melalui pengamalan yang mungkin ramai tak tahu..kesan daripada saya exposed kan Issa screen time seawal bayi menyebabkan Issa speech delayed, short attention span dan mempunyai masalah social skill.

“I admit my mistake, at that time saya CUMA fikirkan diri saya SAHAJA dan mula introduce kan screen time dengan kerap pada Issa. TAPI..itu dahulu. Setahun yang lalu.

“Alhamdulillah dengan izin MU, Issa menunjukkn progress yang sangat baik. mula bercakap, mula interact..dah overcome almost semua masalah yang ada before.

“Minta doakan kesembuhan sepenuhnya buat Issa ya? Banyak sebenarnya tips yang saya nak share…nantilah ya bila ada kesempatan,” jelasnya lagi.

IKLAN

Memerusi ruangan komen, rata-rata netizen turut meluahkan pandangan yang sama selain turut menitipkan ucapan terima kasih diatas perkongsian tersebut.

Terdahulu, Mia dan Izham telah pun mendirikan rumah tangga mereka pada tanggal 13 Januari 2017z

Hasil perkongsian hidup tersebut , pasangan itu dikurniakan dua cahaya mata yang diberi nama Sayf Issa, 3 tahun dan Iris yang kini baru berusia 1 tahun.

Dalam perkembangan lain, Media Hiburan kini sedang menganjurkan pertandingan menarik bersempena dengan MCO 3.0 ini, siapa tahu rezeki akan jadi milik anda.

Pertandingan nyanyian ‘Karok Lockdown’ khas buat anda yang mahu ketengahkan bakat menyanyi, kalau bertuah ganjaran wang tunai menanti!

Apa yang anda perlu buat? Klik saja link DI SINI untuk mendaftar sekarang. Mana tau korang pemenang yang kami cari, all the best!

Sumber: Instagram Mia Ahmad