Jaguh lompat tinggi para negara, Abdul Latif Romly,24, akui lebih selasa jika ramai mengenalinya dalam lapangan sukan berbanding perkara lain.

Malah sebelum ini, wajahnya yang disifatkan mempunyai iras aktor Remy Ishak sewaktu bertanding pada Paralimpik Tokyo 2020 lalu oleh sesetengah netizen turut mencetuskan tular.

“Macam Remy Ishak? Tak kot, saya orang biasa je. Saya tak ada apalah…” katanya sopan.

Dia bagaimanapun sebolehnya mahu lebih memberi pendedahan kepada rakyat Malaysia mengenai sukan paralimpik.

“Bagi saya, biarlah orang kenali saya atas sebab sukan. Kalau boleh saya nak semua rakyat Malaysia tahu apakah itu sukan paralimpik,” katanya lagi.

Berkongsi pendirian sama ada dia dia berminat untuk terjun ke bidang komersial, Latif tidak mempunyai masalah sekiranya ia tidak bercanggah dengan jadual latihan

IKLAN

“Kalau berlakon saya memang tak tahu. Tapi kalau jadi model, saya ok. Janji tidak melanggar jadual latihan yang telah ditetapkan untuk saya,” jelasnya.

Komitmen tersebut nyata dibawanya dengan baik selepas menjadi antara ‘muse’ Neonate Clothing dengan memperagakan busana baharu jenama itu di Kuala Lumpur Fashion Week 2021, minggu lalu.

“Berlakon Memang Tak Tahu, Tapi Kalau Jadi Model…,” – Latif Romly Cerita Situasi Buat ‘Catwalk’, Komen Juga Fasal Wajah Didakwa Iras Remy Ishak “Berlakon Memang Tak Tahu, Tapi Kalau Jadi Model…,” – Latif Romly Cerita Situasi Buat ‘Catwalk’, Komen Juga Fasal Wajah Didakwa Iras Remy Ishak

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LATIFROMLY (@latifromly)

Menurut Latif, perasaannya gugup sebelum pertunjukkan bermula. Namun, situasi itu mulai berubah apabila sudah berada di atas pentas ‘runway’.

“Pada awalnya, saya memang gementar, maklumlah pertama kali berjalan sebagai model. Tetapi, apabila sudah berada di atas pentas peragaan, rasa gugup itu terus hilang. Alhamdulillah saya berjaya habiskan acara berkenaan,” kongsinya.

IKLAN

Untuk rekod Neonate meraikan atlet negara sebagaimana jenama antarabangsa melantik pemain bola, atlet Olimpik sebagai ikon fasyen mereka dengan menampilkan gaya dan stail yang berbeza daripada kebiasaan mereka di padang.

Dalam perkembangan lain, Latif memberitahu yang dia kini sudah kembali sibuk dengan latihan sebagai persediaan untuk Asia Para Games dan World Para Athletics Championship untuk tahun depan.

“Saya sudah mula sibuk kerana saya target untuk meraih tempat di kedua-dua kejohanan berkenaan. Selain itu, saya dan tunang juga merancang untuk mendirikan rumah tangga pada bulan Disember 2022,” katanya.

Terdahulu, kerjasama di antara Kamya Glow dan Neonate di KLFW tahun ini turut selari dengan matlamat yang mana kecantikan bukan sahaja untuk luaran tetapi perlu penjagaan dari dalaman.

Malah kolaborasi unik ini juga sebagai menyokong semangat ‘Support Lokal’ dan tindakan di luar kotak menjadi pemangkin idea kolaborasi di antara dua jenama ini.