“Belai Tanah Pusara Abah,” – Pertama Kali Beri Salam di Jannatul Baqi’, Iesya Toh Berdebar…

Tiada perasaan dapat menggambarkan apabila punya kesempatan ‘bertemu’ arwah bapa walau sekadar menatap pusara.

Walau hanya menerusi panggilan video, namun Iesya Toh merasakan debaran apabila dapat memberi salam buat pertama kalinya di Jannatul Baqi’.

MasyaAllah SubhanaAllah Allahu akhbar ????????1st time dapat beri salam di pusara Abah nun jauh di Jannatul Baqi’❤❤❤ya Allah.. Abah!!

“Dapat VIDEO CALL mcmni, Terasa dekat sgt.. ??bila @mirulsyazwan belai tanah pusara Abah, rasa bdebar sgt.. mcm tangan kite smpai disitu ??

“Rindunya ya Allah.. Tambah lagi nak bpuasa ni.. Mcm2 perasaan hadir.. Abah, kami semua sentiasa doakan utk Abah. Moga syurga tempat mu Abah, Sanny Toh Bin Abdullah ?????Harraz Daiyan mcm faham… die rasa sedih??

“Semua rindu Abah!!! Tq so much @mirulsyazwan !! Means a lot!! May Allah bless you.. aamiin❤❤❤

#KiteMengharapIhsanVideoCallDariJemaahLelaki

IKLAN

#JannatulBaqi

#WanitaTakDibenarkanMasuk,” tulisnya.

View this post on Instagram

MasyaAllah SubhanaAllah Allahu akhbar ???????? 1st time dapat beri salam di pusara Abah nun jauh di Jannatul Baqi’❤️❤️❤️ terasa nak berbual panjang dgn Abah!! Terasa Abah ‘dgr’ salam & doa tadi utk Abah!! Ya Allah.. Abah!! Dapat VIDEO CALL mcmni, Terasa dekat sgt.. ?? bila @mirulsyazwan belai tanah pusara Abah, rasa bdebar sgt.. mcm tangan kite smpai disitu ?? Rindunya ya Allah.. Tambah lagi nak bpuasa ni.. Mcm2 perasaan hadir.. Abah, kami semua sentiasa doakan utk Abah. Moga syurga tempat mu Abah, Sanny Toh Bin Abdullah ????? Harraz Daiyan mcm faham… die rasa sedih?? Semua rindu Abah!!! Tq so much @mirulsyazwan !! Means a lot!! May Allah bless you.. aamiin❤️❤️❤️ #KiteMengharapIhsanVideoCallDariJemaahLelaki #JannatulBaqi #WanitaTakDibenarkanMasuk

A post shared by Iesya Toh (@iesya_toh) on

Sebagai satu-satunya anak perempuan dalam keluarga dan paling manja dengan arwah bapa, dia turut berkongsi saat-saat akhir pemergian arwah sewaktu menunaikan umrah.

Abah, tenang laa disana.. sesguhnya kenangan bersama Abah sepanjang 35 tahun indah2 belaka.. ????Abah buka mata kami, bahawa amalan kite hanya perlu ‘diberitahu’ pada Allah, bukan sesama manusia..krn kita hambaNya.. Dan jgn dikejar pahala.. buat ikhlas krn Allah.

“Abah terlalu teruja utk menunaikan umrah.. berkali2 Abah ucap kan terima kasih atas hadiah ini..??Berkali2 juga Abah kata ‘Abah ke sana nak serahkan diri bulat2 pada Allah’ ??itulahhh ayat Abah.

“Sbg ‘anak dara’ the one n only, Sya mmg rapat manja dgn Abah.. pmergiaan Abah sgt terkesan.. smpai bile2??On behalf of Abah, sekali lagi mohon Ampun salah silap Abah, halalkan makan Minum Abah, & jika ada Hutang Abah, boleh maklumkan kpd Sya ❤??Al-Fatihah,

IKLAN

Sanny Toh Bin Abdullah

Tq so much @mirulsyazwan.”

View this post on Instagram

Abah, tenang laa disana.. sesguhnya kenangan bersama Abah sepanjang 35 tahun indah2 belaka.. ???? Abah buka mata kami, bahawa amalan kite hanya perlu ‘diberitahu’ pada Allah, bukan sesama manusia..krn kita hambaNya.. Dan jgn dikejar pahala.. buat ikhlas krn Allah? Abah terlalu teruja utk menunaikan umrah.. berkali2 Abah ucap kan terima kasih atas hadiah ini..?? Berkali2 juga Abah kata ‘Abah ke sana nak serahkan diri bulat2 pada Allah’ ?? itulahhh ayat Abah.. Sbg ‘anak dara’ the one n only, Sya mmg rapat manja bgado pun dgn Abah.. pmergiaan Abah sgt terkesan.. smpai bile2?? On behalf of Abah, sekali lagi mohon Ampun salah silap Abah, halalkan makan Minum Abah, & jika ada Hutang Abah, boleh maklumkan kpd Sya ❤️?? Al-Fatihah, Sanny Toh Bin Abdullah Tq so much @mirulsyazwan ❤️?

A post shared by Iesya Toh (@iesya_toh) on

Jemaah wanita tidak dibenarkan menziarah di perkuburan Jannatul Baqi. Dan disebabkan itu pengacara ini mengharapkan ihsan jemaah lelaki untuk melihat kubur arwah bapanya.

Hanya yang pernah kehilangan faham akan rindu yang tidak berpenghujung. Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi.

Foto : Instagram Iesya Toh