Biarpun baru sahaja dibenarkan keluar wad selepas menjalani pembedahan membuang batu dalam hempedu, pengacara dan pelakon, Awal Ashaari sempat meluangkan masa menghadiri majlis buka puasa dan sidang media Program Syawal TV3 & TV9.

Menurut Awal, dia baru sahaja dibenarkan keluar dari hospital pada jam 2 petang dan mengambil keputusan menghadiri majlis berkenaan sebagai tanda sokongan.

Alhamdulillah saya dah selamat menjalani pembedahan di mana tiga lubang telah ditebuk untuk mengeluarkan hempedu saya.

 

Saya sebenarnya dah alami sakit pada abdomen dan tulang rusuk sejak remaja lagi, tapi hanya ingatkan sakit biasa sahaja,” ujarnya kepada Media Hiburan.

Tambah Awal, selepas ayahnya dimasukkan ke hospital selepas dikesan mempunyai tumor di usus, dia terpanggil untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh.

IKLAN

Apabila membuatkan pemeriksaan secara menyeluruh itulah doktor mengesan ada batu di dalam hempedu saya dan hempedu saya juga sudah mula membengkak disebabkan batu tersebut sudah bergumpal menjadi batu besar.

 

Biasanya batu dalam hempedu hanya pasir atau batu kecil sahaja, tapi disebabkan saya dah lama menghidap penyakit ini tanpa saya ketahui, jadi ia sudah bergumpal.

 

Jadi doktor memang kata jalan terbaik adalah buang hempedu dan saya akhirnya bersetuju untuk menjalani pembedahan pada bulan puasa bagi mengelakkan sakit berpanjang dan keadaan makin bertambah teruk,” jelasnya.

IKLAN

Awal berkata, disebabkan badannya kini tidak lagi memiliki hempedu, jadi dia perlu mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengurangkan makan berminyak serta pedas.

IKLAN

Disebabkan badan saya tidak mempunyai penapis lagi, jadi bila saya makan makanan berminyak, ia akan boleh menyebabkan saya cirit birit.

 

Begitu juga dengan makanan pedas. Jadi saya perlu kawal pemakanan selama-lamanya dan bercuti seminggu daripada kerja.

 

Insya ALLAH dalam masa seminggu lagi, luka pembedahan ini akan pulih sepenuhnya,” katanya.

https://www.instagram.com/p/BU9DwFggdb5/?taken-by=awalashaari&hl=en

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI