Mungkin ada sesetengah pihak yang masih keliru mengenai hukum hakam berkongsi foto atau video bagi mereka yang telah meninggal dunia.

Lantas, perkara ini telah menarik perhatian Pencetus Ummah (PU) Azman atau lebih mesra disapa CikMan untuk menjawab persoalan ramai. 

“Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : “Jangan post tentang arwah banyak sangat, nanti arwah tak tenang di sana”.

“Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI.

“Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aurat dan syar’iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak ni perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai.

IKLAN

“Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mati. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dosa atau tidak. .

وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . Maksud :”dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain”.

“Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya.

IKLAN

“Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha.

“Sekian dari Cik Man. Hanya rindu,” jelasnya panjang lebar.

IKLAN
View this post on Instagram

Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : "Jangan post tentang arwah banyak sangat, nanti arwah tak tenang di sana". . Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI. . Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aurat dan syar'iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak ni perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai. . Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mati. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dosa atau tidak. . وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . . Maksud :"dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain". . Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya. . Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha. . Sekian dari Cik Man. . Hanya rindu.

A post shared by Cik Man (@pu_azman) on

Menerusi ruangan komen, rata-rata kini jelas dengan kekeliruan tersebut.

“Tiada Masalah Menceritakan Kebaikan Orang Mati,”- PU Azman Jawab Kekeliruan Netizen, Tak Salah Kongsi Foto & Video Arwah “Tiada Masalah Menceritakan Kebaikan Orang Mati,”- PU Azman Jawab Kekeliruan Netizen, Tak Salah Kongsi Foto & Video Arwah “Tiada Masalah Menceritakan Kebaikan Orang Mati,”- PU Azman Jawab Kekeliruan Netizen, Tak Salah Kongsi Foto & Video Arwah “Tiada Masalah Menceritakan Kebaikan Orang Mati,”- PU Azman Jawab Kekeliruan Netizen, Tak Salah Kongsi Foto & Video ArwahDalam perkembangan lain, Azman kini sedang sibuk menjalani pengambaran drama bersiri kanak-kanak  Salam Squad yang akan ditayangkan di Astro Ceria (611) bermula Mei ini.

Foto : Instagram PU Azman

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI