Imam Muda Asyraf berkongsi pengalaman sewaktu menimba ilmu dengan Dr Luqman Abdullah yang baru sahaja dilantik sebagai Mufti Wilayah Persekutuan.

Jelasnya, Dr Luqman merupakan seorang yang lembut tutur kata namun tegas dalam pendirian.

“Lembut tutur katanya, tegas pendiriannya. Itulah dia Dr Luqman Abdullah. Pensyarah kami di Jabatan Fiqh dan Usul Universiti Malaya. Saya sempat belajar Fiqh Mawarith, Fiqh Zakat dengan beliau. Selain bertalaqqi kitab Iqna’ dgn beliau (tapi sy banyak ponteng).

“Saya mengaji dengan beliau main-main waktu dulu.. tapi claim habaq kata ‘syaikhuna’ merata kampung.

IKLAN

“Pernah sekali waktu saya umur 16 tahun terketar-ketar diminta duduk depan ayahnya iaitu Almarhum TG Haji Lah Lubok Tapah. Sewaktu saya belajar Mahad Repek Pasir Mas. Ketika itu majlis tahlil pemergian adiknya TG Haji Ahmad (jika tak silap).

“Terasa haibah dan gerun duduk betul2 hadapan beliau. Ini kerana mendengar saja nama TG Haji Loh mmg pasti terngiang karakter beliau yang ‘bekeng’.

“Itulah penangan aura Seorang Ulama Tersohor di Kelantan.

IKLAN

“Apapun Tahniah Buat Sahibus Samahah Dr Luqman Bin Abdullah. Yang baru di lantik Sebagai Mufti Wilayah Persekutuan yang baru.

“Semoga Allah memberi kemudahan dan kebaikkan,” kongsinya.

IKLAN
View this post on Instagram

Lembut tutur katanya, tegas pendiriannya. Itulah dia Dr Luqman Abdullah. Pensyarah kami di Jabatan Fiqh dan Usul Universiti Malaya. Saya sempat belajar Fiqh Mawarith, Fiqh Zakat dengan beliau. Selain bertalaqqi kitab Iqna' dgn beliau (tapi sy banyak ponteng). Saya mengaji dengan beliau main-main waktu dulu.. tapi claim habaq kata 'syaikhuna' merata kampung..🤣 . . Pernah sekali waktu saya umur 16 tahun terketar-ketar diminta duduk depan ayahnya iaitu Almarhum TG Haji Lah Lubok Tapah. Sewaktu saya belajar Mahad Repek Pasir Mas. Ketika itu majlis tahlil pemergian adiknya TG Haji Ahmad (jika tak silap). Terasa haibah dan gerun duduk betul2 hadapan beliau. Ini kerana mendengar saja nama TG Haji Loh mmg pasti terngiang karakter beliau yang 'bekeng'. Itulah penangan aura Seorang Ulama Tersohor di Kelantan. . . Apapun Tahniah Buat Sahibus Samahah Dr Luqman Bin Abdullah. Yang baru di lantik Sebagai Mufti Wilayah Persekutuan yang baru. Semoga Allah memberi kemudahan dan kebaikkan.

A post shared by IM Asyraf (@imammudaasyraf) on

Pensyarah Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM), Dr Luqman Abdullah dilantik sebagai Mufti Wilayah Persekutuan kelapan yang baharu menggantikan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri yang dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), sejak 9 Mac lepas.

Foto : Instagram Imam Muda Asyraf

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI