“Saya Juga Khatam Al-Quran Dalam Masa Sebulan,” – Farid Kamil Kongsi Detik Menginsafkan Waktu Dalam Sel

Lebih dua bulan di dalam sel, Datuk Farid Kamil mengakui ia merupakan detik paling sukar digambarkan dengan kata-kata.

Jelasnya kepada media, penerimaan warga di sana cukup membuatkannya terharu.

Punya seluruh masa untuk refleksi diri, ulasnya jujur, dia berupaya menunaikan solat tahajud dan khatam Al-Quran dalam masa sebulan, satu perkara yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

“Saya ceritakan secara asas, di dalam keburukan terdapat kebaikan. Berada di dalam penjara merupakan satu pengalaman baru yang sukar diterjemahkan dengan kata-kata. Tetapi apa yang menarik ialah penerimaan mereka membuatkan saya terharu.

“Mereka mengenali saya dan di sana mereka memberi sokongan supaya jangan jatuh, bangun dan terus berlari.

IKLAN

“Banyak perkara yang saya tidak pernah buat di dalam hidup contohnya bangun menunaikan solat tahajud dan syukur saya dapat tunaikan ketika dalam sel, saya juga khatam Al-Quran dalam masa sebulan. Dalam keadaan kita bebas begini, belum tentu kita dapat melakukannya.

“Tetapi saya di dunia telah diberi peluang untuk merasainya dan daripada situ saya dapat menilai diri.

“Pada hari pertama di dalam penjara, memang saya membayangkan visual seperti yang dilihat di dalam drama atau filem. Namun pada realitinya, sejarah Malaysia semua di situ. Ramai yang pernah duduk di dalam bilik yang sama. Saya bersyukur kerana diberi kesempatan untuk bertaubat dan mengalami perasaan yang orang lain tidak dapat rasainya.

“Jumlah saya duduk di dalam sel ialah dua bulan setengah,” ulasnya.

Dalam pada itu, penerbit dan pelakon popular ini turut mengakui tiga daripada lima pertuduhan yang dibicara di mahkamah telah digugurkan.

“Pada peringkat awal, tiga pertuduhan telah digugurkan. Kami sedang berusaha untuk menyelesaikan lagi dua pertuduhan,” jelasnya lanjut.

IKLAN

Mengakui ramai rakan menjauh sewaktu sedang dilanda ujian maha hebat, namun lelaki ini akur, inilah dugaan untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik.

“Tuhan telah menunjukkan sesuatu kepada saya dalam keadaan sebegini. Saya melalui detik mencemaskan dalam proses mendapatkan sesuatu yang lebih baik di masa hadapan.

“Saya akui sedih dan terkilan. Kadang kala saya merasakan diri terbuang jauh disebabkan perkara yang menimpa. Namun itu hanya cubaan buat saya,” katanya lagi.

Dalam perkembangan lain, Farid Kamil bakal muncul dengan filem Remp-It 2 dan mengambil inspirasi filem ini untuk menganjurkan Sifu International Enduro Championship 2020 yang menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM200,000.