Pelakon dan penyanyi, Aliff Aziz sah bercerai talak satu dengan Bella Astillah, pada jam 1.11  petang di hadapan Hakim Syarie Wan Mohd Najib Wan Hamat di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini, hari ini.

Pada prosiding perceraian yang berlangsung, kedua-dua belah pihak sebelum ini bersetuju untuk membuat beberapa perjanjian sebelum proses perceraian dilakukan.

Antara perjanjian yang dilakukan adalah Bella atau nama sebenarnya Dayang Ara Nabella Awang Astillah tidak menuntut sebarang harta sepencarian daripada Aliff, hak penjagaan anak sepenuhnya diberikan kepada Bella serta Aliff tidak membuat sebarang pertuduhan nusyuz terhadap Bella.

Dalam pada itu, mahkamah juga telah mensabitkan berlaku perceraian dan memerintahkan Bella menjalani tempoh edah selama tiga kali suci selain mendaftarkan perceraian.

IKLAN

Pada 11 Mac lalu, Bella memfailkan perceraian secara ‘fast track’ daripada suaminya itu kerana tiada persefahaman dan ‘mawaddah’ (cinta dan kasih sayang), mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984.

Bagaimanapun Aliff yang sepatutnya hadir pada sebutan kali pertama kes perceraian mereka pada 13 Mac lalu, tidak hadir kerana urusan kerja selain terbabit dengan penggambaran.

Bagaimanapun pada sebutan kedua perceraian mereka, Aliff enggan melafazkan cerai dan Hakim Syarie Wan Mohd Najib bersetuju untuk kedua-duanya melantik wakil untuk proses Jawatankuasa Pendamai (JKP).

IKLAN

Hari ini sepatutnya berlangsung status proses JKP yang dibuat di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan.

Untuk rekod Aliff mendirikan rumah tangga dengan Bella pada 9 September 2016, namun pernah bercerai pada 16 Mei 2019 sebelum rujuk semula dalam tempoh edah.

IKLAN

Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Mohamad Ayden Adrean dan Ara Adreanna.

Terdahulu pada 9 Mac lalu, dunia hiburan kecoh apabila Aliff dan pelakon Ruhainies ditangkap khalwat oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di sebuah kondominium di ibu negara.

Untuk terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI