NAMA Sangeeta Krishnasamy tiba-tiba menjadi sebutan dan perhatian selepas kemunculannya memegang watak sebagai cikgu Cheryl menerusi filem Adiwiraku yang disifatkan sebagai jujur dalam lakonannya.

Lebih menarik perhatian, Sangeeta yang mula bergiat aktif sebagai pelakon sekitar tahun 2011 ini telah dinobatkan sebagai Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-29 dan diikuti dengan kemenangan yang sama di Majlis Anugerah Pengkritik Filem 2017.

“Adiwira merupakan filem Melayu pertama saya kerana sebelum ini saya hanya aktif dan terlibat dalam filem Tamil sahaja.

 

“Tidak sangka pula begini impak yang saya terima di mana bukan sahaja watak itu diingati ramai tetapi juga mendapat pengiktirafan di majlis anugerah berprestij yang saya sendiri tidak pernah impikan,” luahnya jujur.

Pelakon yang cukup dikenali menerusi filem, Vennira Iravugal ini juga pernah diangkat sebagai Pelakon Wanita Terbaik di majlis Anugerah Malaysian Kalai Ulagam 2015 untuk kedua-dua kategori iaitu filem dan drama.

IKLAN

“Pada awalnya, minat saya dalam bidang lakonan lebih cenderung kepada teater di mana sebelum ini saya merupakan penonton setia teater terutamanya yang dipentaskan di KLPAC.

 

“Malah saya pernah mengikuti kursus lakonan teater selama 10 minggu yang dianjurkan oleh Faridah Merican sebelum bergelar artis dan ia banyak benda yang saya belajar tentang lakonan.

 

“Namun apabila diminta untuk datang uji bakat berlakon teater, saya tidak pernah hadir kerana mempunyai masalah fobia dengan sesi uji bakat,” ujarnya sambil ketawa.

Selepas Menang FFM, IG Sangeeta Naik Mendadak

Menyedari diri semakin menjadi perhatian selepas mula dikenali dalam industri filem Melayu, Sanggeta tidak menolak kemungkinan akan lebih memberi tumpuan kepada industri seni Melayu.

IKLAN

“Saya sebenarnya tidak kisah untuk berlakon dalam karya bahasa apapun, cuma apa yang saya pentingkan adalah kualiti naskhah yang ditawarkan, selain bentuk cabaran yang diberikan kepada saya.

 

“Apapun saya tak nafikan selepas berlakon filem Melayu ni, banyak peluang baru yang saya perolehi bukan sahaja daripada penerbit dan pengarah, tetapi juga daripada pihak media yang banyak membuka ruang publisiti kepada saya,” ujarnya lagi.

Selepas Menang FFM, IG Sangeeta Naik Mendadak

Tidak sekadar itu, Sanggeta juga mengakui kini lebih dikenali di kalangan peminat Melayu, malah jumlah pengikutnya di laman Instagram juga turut naik mendadak dan rata-rata pengikut barunya itu terdiri daripada peminat Melayu.

IKLAN

“Selepas berlakon dalam Adiwira dan menang di FFM29, memang jelas instagram saya dibanjiri dengan peminat-peminat Melayu yang saya lihat sangat positif dalam menyokong kerjaya seni saya.

 

“Banyak kata-kata yang dikirimkan buat saya hampir menangis terharu kerana tidak sangka mereka begitu prihatin dengan perkembangan saya,” akuinya jujur.

Selain bakal muncul dengan filem Tamil, Identity dan Ennaval, Sangeeta juga tampil dalam musim terbaru, Oh My English; Level Up yang sudah mula bersiaran di saluran Astro Ceria mulai awal Oktober.

“Nampaknya imej sebagai seorang guru masih melekat pada saya apabila sekali lagi diberi tanggungjawab untuk membawakan watak guru dalam siri popular ini.

 

“Watak guru dalam Adiwiraku memang memberikan impak besar pada saya sampai budak-budak kecil pun masih menyapa saya dengan panggilan cikgu seolah-olah saya adalah guru sebenar,” katanya yang merupakan graduan lulusan dalam bidang Undang Undang ini lagi.

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI