Selain kes perpisahan bersama suami, Brad Pitt memberi impak besar di atmosfera seni dunia, nama Angelina Jolie sekali lagi mencuri tumpuan apabila ada individu yang dikatakan sanggup berhabisan berates ribu Dollar bagi mendapatkan wajah iras aktres hebat ini. Nah, tinggalkan seketika kisah sensasi Jolie. Sebaliknya, jom ikuti recap enam buah filem lakonannya yang paling diingati dari awal hingga kini.

1998 – Gia

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

 

Memegang watak sebagai seorang super model pertama yang popular pada akhir 70-an yang akhirnya dikatakan meninggal dunia akibat AIDS iaitu Gia Carangi, Angelina pada waktu itu mulai dikenali kerana bakat lakonannya yang boleh dipuji, tidak hanya bersandarkan kepada tiket seksi semata. Lakonannya yang daring turut menerima respons pelbagai peminat pada waktu itu.

1999 – Girl, Interuppted

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

Memegang watak sebagai seorang gadis psiko sebagai Lisa, Angelina menerima Anugerah Oscar bagi kategori Pelakon Pembantu Wanita Terbaik. Malah ia merupakan satu-satunya anugerah Oscar yang diterimanya sehingga kini. Filem yang turut dilakonkan aktres kecil molek, Wynona Rider ini menerima pujian rata-rata pengkritik filem antarabangsa.

IKLAN

2001 – Lara Croft: Tomb Rider

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

Ia merupakan filem bersiri pertama lakonannya. Mengisahkan perjalanan seorang pencari harta karun berdarah diraja, Angelina begitu komited di dalam filem ini hingga sanggup mengikuti latihan intensif di gim demi kesesuaian watak. Menerima bayaran yang tinggi di dalam filem tersebut, Angelina turut dikatakan sebagai penyumbang utama kepada keuntungan filem tersebut pada waktu itu. Dua tahun selepas itu, filem tersebut muncul dengan sequel, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life.

2005 –  Mr. & Mrs. Smith

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

IKLAN

Semuanya bermula dengan filem ini. Brad Pitt dan Angelina buat pertama kali digandingkan bersama hingga cinta terbawa-bawa ke luar lokasi. Dek kisah sensasi yang terpalit pada filem tersebut, ia secara tidak langsung memberi promosi percuma buat filem arahan Doug Liman itu. Filem tersebut berjaya mengaut untung bersih lebih 300 juta USD!

2008 – Changeling

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

Filem yang diarahkan oleh ikon Hollywood, Clint Eastwood ini memberi satu lagi pengharapan buatnya apabila dia dicalonkan untuk kategori Pelakon Wanita Terbaik dalam Oscar edisi ke – 81. Namun tuah belum menyebelahi aktres ini. Pun begitu, rata-rata penggiat filem memuji kredibilitinya yang memainkan peranana sebagai seorang ibu yang keliru perihal kehilangan anaknya.

IKLAN

2014 – Maleficent

Recap 6 Filem Lakonan Angelina Jolie Yang Paling ‘In’!

Buat pertama kali, Angelina ‘membenarkan’ anaknya muncul sebagai Aurora sewaktu kecil dalam Maleficent. Filem yang diinspirasi melalui kisah dongeng Sleeping Beauty ini menyaksikan pelakon yang dilahirkan pada 4 Jun 1975 ini memegang peranan sebagai ibu peri yang punya kisah silam yang menyedihkan. Filem yang menelan belanja 263.3juta USD itu menemui peminat filem seluruh dunia pada Mei 2014 lalu.