Pereka fesyen, Anuar Faizal buat pertama kalinya tampil berkolaborasi dengan Pemenang Malaysia Emerging Artist Awards (MEA) 2019, Faizal Yunus dalam menghasilkan 45 rekaan terbaharu.

Menginspirasikan karya seni Faizal Yunus, Anuar berkata, dia cuba cabar diri menghasilkan rekaan yang menggunakan warna-warna di luar zon selesa serta rekaan yang lebih kontemporari serta menarik.

“Puluh Ribu Jugalah Berhabis…” “Puluh Ribu Jugalah Berhabis…” “Puluh Ribu Jugalah Berhabis…”
“Jika sebelum ini saya lebih selesa menggunakan warna emas atau hitam dalam rekaan tetapi kali ini, mengambil inspirasi hasil seni Faizal Yunus, saya mereka busana yang menggunakan warna-warna berdasarkan karya pelukis hebat itu.

“Saya mengambil masa selama dua bulan dan kos penghasilan 45 busana pula sekitar RM20,000. Menariknya, ini kali pertama CIMB Fashion Week diadakan bersempena CIMB ARTOBER yang memasuki edisi ketiga tahun ini,” katanya kepada MH.

Mahu memberikan yang terbaik, Anuar pada masa sama tidak menafikan wujud cabaran tersendiri sepanjang proses penghasilan rekaann berkenaan.

“Saya tidak nafikan, cabaran utama ialah kewangan sebab jujurnya ia perlukan kos yang tidak murah untuk ‘print’ fabrik. Lebih-lebih lagi bila kita nak kan warna sebenar muncul pada fabrik.

IKLAN

“Kita ambil gambar daripada lukisan, jadi untuk terjemahkan rona warna yang sama itu bukan mudah. Ada kemungkinan warna itu boleh ‘lari’ atau tidak ‘sharp’.

“Puluh ribu jugalah berhabis… Cuma saya terharu sebab koleksi ini memang untuk dijual secara pre-order. Alhamdulillah, 60 peratus sudah terjual,” katanya lagi.

“Puluh Ribu Jugalah Berhabis…” “Puluh Ribu Jugalah Berhabis…” “Puluh Ribu Jugalah Berhabis…”

IKLAN

Anuar ditemui sejurus pertunjukkan koleksi berkenaan di CIMB Fashion Week: Work of Art di Menara Ken, TTDI, baru-baru ini.

Dalam pada itu bagi mencipta kelainan, model-model yang memperagakan busana juga terdiri daripada ‘orang biasa’ yang kebanyakannya tidak pernah berjalan di atas pentas peragaan.

“Model adalah dari mydigitalfashionweek yang terdiri daripada mereka daripada pelbagai bentuk tubuh, usia, budaya dan sebagainya.

IKLAN

“Malah mereka yang terpilih telah dilatih secara intensif selama 5 minggu untuk persediaan minggu Fesyen,” katanya. 

Latihan intensif adalah anjuran bersama mydigitalfashionweek (MIDFW) dan Global Empowerment Hub (GEH).

Terdahulu, minggu fesyen tersebut menampilkan tujuh pereka tempatsn terpilih yang disertai oleh tiga barisan pereka dari Indonesia, Vietnam dan Filipina.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI