Penyanyi dan pelakon, Siti Nordiana mengakui sebagai selebriti dan public figure yang memilih untuk berhijab sejak 13 tahun yang lalu, tidak dinafikan banyak dugaan di sekelilingnya yang terpaksa ditempuh tatkala bergelar selebriti yang sudah kukuh namanya dalam industri hiburan.

Memetik temubual dalam saluran Youtube Official Ria X dalam slot Chit-Chat with Michael Ang, Nana turut berkongsi beberapa dugaan yang terpaksa ditempuhinya sepanjang bergelar anak seni.

Siti Nordiana Kongsi Cabaran 11 Tahun, Istiqamah Berhijab

‘Populariti’ Bukan Alasan Menjauh Dari Allah – Siti Nordiana

“Godaaan yang datang pada saya bukan kecil, terutama apbila istiqamah menjadi seorang selebriti berhijab ni, cabaran pertama adalah sentiasa menjadi sorotan orang ramai, orang selalu pandang.

“Dugaan bila berlakon, kena jaga batas antara lelaki dan perempuan, apabila masuk waktu (solat), kena ambil wuduk dulu siap-siap, baru makeup. Lepas itu, tahan supaya tak minum air sehingga masuk waktu (solat) seterusnya,” kongsi Nana yang memulakan penghijrahan pada tahun 2011.

IKLAN

Bagaimanapun, Nana akui bahawa dia juga menerima dugaan dalam fesyen di kalangan rakan artis.

“Kadang-kadang, bila tengok orang lain pakai baju tu saya puji cantik baju dia, tapi saya tak boleh pakai macam tu sebab saya ni seorang yang berhijab,” jujur Nana yang popular dengan drama bersiri Dia Semanis Honey.

Dahulukan Allah, Sebelum Dahulukan Orang Lain – Siti Nordiana

‘Populariti’ Bukan Alasan Menjauh Dari Allah – Siti Nordiana

IKLAN

Pelantun suara, lagu Hatiku Milikmu itu turut berkongsi, ketika berada di set pengambaran, cuaca juga antara kekangan yang menjadi cabaran buat dirinya yang memakai tudung.

“Bila shooting tengah panas, saya kena pakai baju berlapis yang menutup aurat. Tapi itulah ibadah kita, pakai tudung masa keluar rumah.

IKLAN

“Pakai tudung tutup aurat wajib, bagi saya tak ada pilihan untuk buka tudung bila dah popular ke apa,” tegas juara Gegar Vaganza musim ke-2 itu.

“Iman kita ni turun naik, jadi kita kena suburkannya sekurang-kurangnya dengar ceramah  di Youtube selama satu jam setiap hari. Kita dahulukan Allah sebelum dahulukan orang lain,” akhiri Nana.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

Video : Youtube Official Ria X & Facebook Siti Nordiana

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI