Perang’ Iklan Raya 2018 Dah Bermula, Mana Satu Paling Drama?

Bahang kemeriahan Hari Raya Aidilfitri semakin dirasai setelah memasuki fasa minggu terakhir bulan Ramadan.

Jadi setiap tahun, perkara sering dinantikan adalah iklan-iklan Hari Raya yang pasti menampilkan iklan dengan pelbagai tema dan konsep.

Malah, ada iklan yang menyentuh hati dengan menghasilkan jalan cerita yang menarik.

Jadi tahun ni agak-agak iklan raya mana paling mendapat tempat di hati rakyat Malaysia

1 . TNB – Rumah Epik Fantastik
Seronok tengok iklan raya TNB tahun ni! Memang meriah kalau satu keluarga balik berkumpul macam ni! Kalau tahun 2017, Kak Aida menempuh pelbagai cabaran nak bagi adik-adik happy! Tahun ni keluarga besar Arif pulak!

 

2. Malaysia Airlines – Ops Lip Lap Raya
Walaupun tak de 2018 takde cerita pasal Adik comel nak balik beraya, tapi ada cerita Danial dan adik beradik (or cousins?) menyambut Abang bawa pulang isterinya, Kak Julia!

 

3. TM – #MakLongBawang
Ada sebab makcik2 membawang!

 

4. PETRONAS – Misi Riuh Raya!
As usual, iklan raya paling ditunggu-tunggu mestilah iklan Petronas! Tidak pernah mengecewakan! Cinematography pun lawa! Comic pun tidak hambar! Makes us loving this family!

IKLAN

 

5. Celcom – Kasih 5 Sekawan

Sedih betul iklan tahun ni! Kalau tahun lepas, Surat dari Mak membawa mesej “Hargailah Segala yang Kita Masih Ada”. Tahun ini dengan mesej “Kasih sayang merapatkan kita” walaupun cuma kasih dari seorang ibu tiri & kawan-kawan.

 

6. Tune Talk #RiangRayaTuneTalk – Raya Bersama Mak Ngah Lipstik . 

Sherry sangat comel di sini! Kalau TM dengan mesej membawang, Tunetalk juga dengan mesej yang sama, tapi ada pengajaran supaya tidak berburuk sangka sesama kita!

 

7. DBKL – Janji Amin

Syafie Naswip dan Khatijah Tan! Perfect combo! Terus cucuk dalam hati rasa iklan ni. Allahu! Teringat arwah mak. Rindu.

 

8. Sun Life Malaysia – Misi Rescue Raya
Mesej kekeluargaan masyarakat majmuk dan kreativiti. Kalau nak redesign baju Melayu dan baju kurung macam ni, barulah kreatif!

 

9. Traveloka – Kuih Habuk Mak
Inilah yang orang kata, kasih sayang ibu itu boleh dibawa kemana-mana dari hasil air tangan nya. Rindu rendang arwah mak.

IKLAN

 

10. Telekung Siti Khadijah – Bisik Hati Mak
Ada legenda Fauziah Nawi! Nevermind the sappy-ness. Ini satu dari dua iklan raya yang menggambarkan perkahwinan antara kaum. Adakala pandangan mata kasar dikaburi. Bersemuka lebih baik.

 

11. mStar – Raya Chin Kisah raya Lady-boss!

Boss cina tapi rupanya suami (or bf?) orang Melayu juga. Dia pun tak sabar nak menyambut raya sebenarnya.

 

12. KFC – Dendam Adam

Kalau 2017, abah Aiman suka berjoget. Tapi tahun ni, brothers fighting over a girl? Mcm hindustan sikit. Hehehe! Kemaafan membebaskan. Inilah peribahasa Melayu – carik-carik bulu ayam, akhirnya bercantum juga.

 

Jadi ‘pemenang’ jatuh kepada…?