Pada setiap tanggal 25 Mac, anggota badan beruniform polis akan menyambut hari polis Malaysia dan tahun ini merupakan sambutan ke-212.

Pelakon Azhan Rani telah memuat naik sekeping gambar menerusi akaun Instagram miliknya.

Menariknya, Azhan telah mengimbau kembali kenangan ketika dia menghadiri satu temuduga sebagai anggota polis di Ibu Pejabat Kontijen (IPK) Jalang Hang Tuah, Kuala Lumpur.

“seingat aku tahun 1996 dulu aku pernah dipanggil untuk temuduga inspektor di IPK jalan hang tuah kuala lumpur.. naik bas dari kuala kubu bharu.. sampai depan IPK tu tiba-tiba confidence level aku berubah .. boleh ke aku jadi polis..”

“kawan2 yang pergi sebelum ni ramai yang reject.. tak lepas ujian dan kelayakan fizikal.. aku cuak sendiri terus melencong ke panggung Rex masa tu di jalan petaling tengok movie #IndependenceDay .. marah juga arwah abah masa tu..”

“tapi serius kerjaya unit beruniform seperti polis ni antara kerjaya yang pernah aku idam-idamkan satu masa dulu.. memang suka tengok orang dalam uniform polis.. apapun dah tertulis jadi pelakon ni kerjaya aku sekarang aku terimalah..”

“alhamdulillah merasa juga la sekali sekala jadi polis.. macam2 pangkat juga la aku dapat rasa.. bukan tu je kadang2 aku tapau sekali jadi orang kena tangkap (OKT) atau banduan. Hari ini 25 mac 2019 adalah sambutan #haripolis212 di malaysia.”

“salute and respect buat semua anggota #pdrm baik yang sedang berkhidmat mahupun yang telah menamatkan perkhidmatan mereka.. terima kasih atas khidmat bakti anda semua.. terima kasih kerana memastikan kami hidup aman di negara tercinta ini..selamat hari polis malaysia #hargaiperjuanganmereka #projekvideoharipolismalaysia#212tahun#selamatharipolismalaysiabersama #SMyusuframji”tulisnya.

View this post on Instagram

seingat aku tahun 1996 dulu aku pernah dipanggil untuk temuduga inspektor di IPK jalan hang tuah kuala lumpur.. naik bas dari kuala kubu bharu.. sampai depan IPK tu tiba-tiba confidence level aku berubah .. boleh ke aku jadi polis.. kawan2 yang pergi sebelum ni ramai yang reject.. tak lepas ujian dan kelayakan fizikal.. aku cuak sendiri terus melencong ke panggung Rex masa tu di jalan petaling tengok movie #IndependenceDay .. marah juga arwah abah masa tu.. tapi serius kerjaya unit beruniform seperti polis ni antara kerjaya yang pernah aku idam-idamkan satu masa dulu.. memang suka tengok orang dalam uniform polis.. apapun dah tertulis jadi pelakon ni kerjaya aku sekarang aku terimalah.. alhamdulillah merasa juga la sekali sekala jadi polis.. macam2 pangkat juga la aku dapat rasa.. bukan tu je kadang2 aku tapau sekali jadi orang kena tangkap (OKT) atau banduan. Hari ini 25 mac 2019 adalah sambutan #haripolis212 di malaysia. salute and respect buat semua anggota #pdrm baik yang sedang berkhidmat mahupun yang telah menamatkan perkhidmatan mereka.. terima kasih atas khidmat bakti anda semua.. terima kasih kerana memastikan kami hidup aman di negara tercinta ini.. selamat hari polis malaysia 👮‍♀️ 🇲🇾 #hargaiperjuanganmereka #projekvideoharipolismalaysia #212tahun #selamatharipolismalaysia bersama #SMyusuframji

A post shared by Azhan Rani (@azhan_rani) on

Sempena hari polis hari ini, pelakon yang pernah membintangi dalam drama bersiri Nur itu telah memberi kata-kata hormat kepada semua anggota badan beruniform polis atas segala jasa dan pergorbanan kepada negara.

Foto : Instagram Azhan Rani

Apa Kata Anda