“Masa Tu Nama Farahiskandar, Lepas Cerai…,” – Farah Lee Cerita Proses Mulakan Jenama Fesyen, Tunai Haji, Belajar Luar Negara & Sara Ibu

Farah Lee ada berkongsi detik permulaan serta saar tercetusnya idea untuk memulakan perniagaan tudung ketika sedang menyambung pengajian di Korea Selatan.

Berbekalkan duit biasiswa JPA, dia mula membeli beberapa helai tudung dan menggayakannya dengan sumber yang cukup terhad.

Menariknya, hasil yang diraih cukup mengejutkan. Sambutan baik sehingga dia dapat mengembangkan perniagaan atas nama FARAHiskandar.

Bagaimanapun, bekas isteri hos, Ally Iskandar itu terpaksa menukar nama selepas perceraian.

“Ni pulak masa awal2 start business tudung, end of 2012. Modal simpan duit biasiswa JPA, tak sampai RM1,000 pun. Sesungguhnya Farah bukan business person.

“Tapi tercetus idea untuk jual bawalshawl ni bila orang duk tanya Farah beli mana bawal corak2 macam tu siap boleh lilit2.

“Well being someone yang into fashion, bawalshawl yang Farah pakai tu actually cotton scarf yang orang Korea guna as muffle – Farah reka2 nak gayakan macam mana since masa kat Korea mana ada kedai jual tudung so pepandai ko la haha..

IKLAN

“So dengan modal tadi Farah beli beberapa helai, tak sampai 50pcs pun. Then makeup2 sikit, susun buku2 atas kerusi, pinjam dslr kawan, letak atas susunan buku tu, set timer, lari2 kat dinding bilik untuk posing. Then gambar2 tu edit sikit, upload kat Facebook – siapa nak order kena message kot, ke isi jotform – camtu lah lebih kurang tak ingat dah.

“So order tadi Farah pack siap2 ikut order ID, masukkan semua dalam kotak, pos ke Malaysia, then @lisa.romli tolong tulis address dan pack untuk dipos.

“Before start tu takut tak laku. Tapi sambutan mashaAllah sold out kejap je. So dari situlah start berkembang my clothing business ni,” tulisnya.

Sementara itu, apa yang membanggakan, hasil perniagaannya digunakan untuk mengerjakan ibadah haji, menyara ibunya dan menyambung pengajian ke luar negara.

“Masa tu nama FARAHiskandar, lepas cerai kita terpaksa lah nyahkan nama Iskandar tu hahaha so rebrand kepada @ommaeabel on 2016.

“After grad Feb 2013, balik Malaysia, order scarf direct dari China (sebab yang kat Korea dulu pun semua made in China ahha). Sepanjang Ramadan, order fuhh.

“Sehari 100pcs parcel pos. Then dengan modal tu baru yakin untuk start design sendiri.

“My very first own design (mid 2013) adalah studded skirt. So me. Tapi rare la skirt tu. Masa tu baru tahu tak mudah nak design pakaian – nak ngamkan measurement, material yang sesuai, tailor yang faham, timeline etc.

IKLAN

“Sampailah sekarang berkat rezeki tu boleh bagi parents, pergi sambung study, pergi Haji, pergi travel – but since yang keluar lagi laju dari yang masuk, jadilah aku takde saving pun sekarang. Obvious kan bukan orang business haha.

“Jadi silalah support business sis @ommaesabel tu. Sekarang ada SALE sehingga 50%. Moga adalah simpanan sikit nanti mana tau nak kawen ke kan?,” kongsinya panjang lebar.

View this post on Instagram

. Ni pulak masa awal2 start business tudung, end of 2012. Modal simpan duit biasiswa JPA, tak sampai RM1,000 pun. Sesungguhnya Farah bukan business person. Tapi tercetus idea untuk jual bawalshawl ni bila orang duk tanya Farah beli mana bawal corak2 macam tu siap boleh lilit2. . Well being someone yang into fashion, bawalshawl yang Farah pakai tu actually cotton scarf yang orang Korea guna as muffle – Farah reka2 nak gayakan macam mana since masa kat Korea mana ada kedai jual tudung so pepandai ko la haha.. . So dengan modal tadi Farah beli beberapa helai, tak sampai 50pcs pun. Then makeup2 sikit, susun buku2 atas kerusi, pinjam dslr kawan, letak atas susunan buku tu, set timer, lari2 kat dinding bilik untuk posing. Then gambar2 tu edit sikit, upload kat Facebook – siapa nak order kena message kot, ke isi jotform – camtu lah lebih kurang tak ingat dah. So order tadi Farah pack siap2 ikut order ID, masukkan semua dalam kotak, pos ke Malaysia, then @lisa.romli tolong tulis address dan pack untuk dipos. . Before start tu takut tak laku. Tapi sambutan mashaAllah sold out kejap je. So dari situlah start berkembang my clothing business ni. Masa tu nama FARAHiskandar, lepas cerai kita terpaksa lah nyahkan nama Iskandar tu hahaha so rebrand kepada @ommaeabel on 2016. . After grad Feb 2013, balik Malaysia, order scarf direct dari China (sebab yang kat Korea dulu pun semua made in China ahha). Sepanjang Ramadan, order fuhhhh.. Sehari 100pcs parcel pos. Then dengan modal tu baru yakin untuk start design sendiri. . My very first own design (mid 2013) adalah studded skirt. So me 🤣 Tapi rare la skirt tu. Masa tu baru tahu tak mudah nak design pakaian – nak ngamkan measurement, material yang sesuai, tailor yang faham, timeline etc. Sampailah sekarang berkat rezeki tu boleh bagi parents, pergi sambung study, pergi Haji, pergi travel – but since yang keluar lagi laju dari yang masuk, jadilah aku takde saving pun sekarang 🤣 Obvious kan bukan orang business haha.. . Jadi silalah support business sis @ommaesabel tu. Sekarang ada SALE sehingga 50%. Moga adalah simpanan sikit nanti mana tau nak kawen ke kan.? 😌 . #FLstudies #ommabebel #FLinKOREA

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Terdahulu, Farah atau nama sebenarnya, Nur Farahin Romli mendirikan rumah tangga dengan Ally Iskandar pada 20 Januari 2012.

Pasangan ini berpisah pada 17 Ogos 2016 dan dikurniakan cahaya mata perempuan.

Foto : Instagram Farah Lee