“Last-Last Mommy Kalah Jugak,” – Cerai Susu, Hos Ameera Zaini Kongsi Tips

Mengakui sukar baginya ‘bercerai susu’ dengan anak, pengacara Hijab Stailista, Ameera Zaini, bagaimanapun mengakui ia adalah satu proses yang normal dilakukan oleh para ibu.

Lalu, hos yang bergelar usahawan ini turut berkongsikan tips terbaik dalam fasa cerai susu ini.

Tulisnya, salah satu cara untuk memujuk anak daripada rajin ‘melekap’ adalah dengan memberi ganjaran.

Meera ada baca, salah satu cara nak pujuk anak dalam weaning off process is to promise him that he will get a reward if he stop. So since Mateen tgh suka ocean animals ni Meera try la.

“Kalau Mateen tak milk mommy lagi mommy bawa pergi tengok shark,” kongsinya.

IKLAN

Namun, ibu mana yang sanggup melihat anak sengsara kempunan susu ibu, lebih-lebih lagi sehingga mengigau ketika tidur.

Dia pun angguk je. Pastu malam2 setiap kali dia terjaga, normally it’s for the Miss B tapi, kalini dia macam mengigau “Mateen nak jumpa Shark” ulang banyak kali seolah2 tgh reminds himself “I want mommy tapi nanti tak boleh tengok Shark”.

“Sedihnya. Last2 mommy kalah jugak, sebab sedihnya tengok dia macam tu.

“Itulah naluri ibu kan. Macam mana penat, marah, cuba kuat sekalipun, bila tiba bab anak ni jadi mengalah. Sama la macam kes lepas je beranak punya lah taknak anak lagi lepas tu, tapi 4 5 kali jugak beranak kan. Sebab apa? Sebab itu fitrah kita sebagai wanita.

“Tahniah kepada semua para lelaki yang bertahan dengan emosi kami, wanita,” kongsi Ameera panjang lebar.

View this post on Instagram

Meera ada baca, salah satu cara nak pujuk anak dalam weaning off process is to promise him that he will get a reward if he stop. So since Mateen tgh suka ocean animals ni Meera try la, . “Kalau Mateen tak milk mommy lagi mommy bawa pergi tengok shark”. . Dia pun angguk je. Pastu malam2 setiap kali dia terjaga, normally it’s for the Miss B tapi, kalini dia macam mengigau “Mateen nak jumpa Shark” ulang banyak kali seolah2 tgh reminds himself “I want mommy tapi nanti tak boleh tengok Shark” 😢 Sedihnya. Last2 mommy kalah jugak, sebab sedihnya tengok dia macam tu. . Itulah naluri ibu kan. Macam mana penat, marah, cuba kuat sekalipun, bila tiba bab anak ni jadi mengalah. Sama la macam kes lepas je beranak punya lah taknak anak lagi lepas tu, tapi 4 5 kali jugak beranak kan. Sebab apa? Sebab itu fitrah kita sebagai wanita. Tahniah kepada semua para lelaki yang bertahan dengan emosi kami, wanita 💪🏻🦋

A post shared by AMEERA ZAINI ® (@ameerazaini) on

IKLAN

Perkongsian ini dihujani dengan komen netizen yang turut sama memberi pelbagai tips untuk bercerai susu.

Ibu harus kuatkan semangat bagi melaksanakan proses ini, Semoga berjaya.

Foto : Instagram Ameera Zaini