MH percaya mesti pembaca semua suka menonton filem kan? Pantang ada filem baru di panggung mesti nak tengok.

Tapi, pernah tak korang terfikir sama ada cerita tersebut adalah mengenai kisah benar atau tak?

Kalau filem Hollywood tu, pihak produksi akan tulis ‘based on true story’. Sedikit sebanyak, ia akan menarik perhatian penonton untuk menontonnya.

Ambil contoh macam cerita ‘Dunkirk’ yang mengisahkan askar British dan Perancis yang terperangkap di sebuah persisiran pantai dan dikepung oleh tentera German semasa perang dunia kedua.

Bukan sahaja ia berkisahkan kisah sebenar, malah jalan ceritanya sungguh memberi inspirasi dan menyentuh perasaan.

Tapi siapa kata Malaysia tiada cerita sebegini? Oleh itu, MH kongsikan 8 filem berdasarkan kisah benar yang menyentuh hati rakyat Malaysia!

1.Bukit Kepong (1981)

IKLAN

2.Paloh (2003)

3.Leftenan Adnan (2000)

4. 1957:Hati Malaya (2007)

5. Ola Bola (2016)

6. Zaiton Ceritaku (2012)

7. Mahsuri (1959)

8. Redha (2016)