Nampaknya gara-gara memuat naik sekeping gambar memegang anjing Daphne Iking telah ‘diceramah’ oleh netizen.

Bukan itu sahaja, malah perbalahan kecil sesama pengikut Daphne juga tercetus kerana kebimbangan mereka terhadap pemahaman Daphne lagipula semua sedia maklum Daphne merupakan seorang mualaf.

Keadaan menjadi sedikit tegang apabila Daphne berkata selepas memegang anjing dia hanya perlu basuh tangan seperti memegang binatang lain.

“Meet Tootsie.
Isn’t she cute?
.
Sebelum dikecam dan saya diberikan pahala free:
1. Yes. I am Muslim
2. No. This is my friend’s dog
3. We can touch dogs and Sayang dogs. Just cuci jer lepas tu. Macam kita cuci diri lepas pangsai or when we play with our pet kucing, hamster, horsey. Ah. Liddat. Wash.” tulisnya di ruangan komen.

 

Bagaimanapun Daphne memberitahu niatnya sebenarnya mudah, dia sangat sayangkan anjing kerana anjing melindungi ibunya di kampung.

IKLAN

Malah, Daphnie ingin mengajar anak-anaknya untuk melindungi haiwan peliharaan, bukannya menyakiti dengan tendang atau didera.

Kerana Gambar Pegang Anjing, Pengikut Daphne Iking Bebalah Di Ruangan Komen

Dalam masa yang sama, Daphnie turut menjelaskan tentang ‘basuh’ yang menjadi topik hangat di ruangan komennya.

Kerana Gambar Pegang Anjing, Pengikut Daphne Iking Bebalah Di Ruangan Komen

IKLAN

Menurutnya tidak semua orang faham dengan maksud samak, jadi dia lebih selesa untuk menggunakan perkataan ‘basuh’ agar lebih mudah.

Namun ada yang bimbang dan minta Daphne memperjelaskan isu ‘basuh’ ini dengan betul takut ada yang mengambil ringan tentangnya.

Kerana Gambar Pegang Anjing, Pengikut Daphne Iking Bebalah Di Ruangan Komen Kerana Gambar Pegang Anjing, Pengikut Daphne Iking Bebalah Di Ruangan Komen

Walaupun ramai yang mengecam, ada juga yang menyokong dengan penjelasan Daphnie.

IKLAN

Malah mereka jelaskan sebenarnya di zaman serba canggih ini, macam-macam jenis sabut untuk kegunaan samak yang ada. Jadi tidak perlu bimbang

Kerana Gambar Pegang Anjing, Pengikut Daphne Iking Bebalah Di Ruangan Komen

 

 

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI