Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid kini menunggu arahan rasmi daripada produksi program Salam Baitullah selepas difahamkan Radio Televisyen Malaysia ( RTM) membuat keputusan merehatkannya daripada bersiaran.

Pengurusnya yang dikenali sebagai Ana dipetik berkata, bagaimanapun Don Daniyal, 40, belum lagi dimaklumkan keputusan dia direhatkan itu, sebagaimana dibuat dalam hantaran di laman sosial X oleh Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran RTM, Datuk Suhaimi Sulaiman.

“Setakat ini, kami masih belum dapat apa-apa arahan. Kami akan tunggu dulu dan kalau perlu kami keluarkan kenyataan secara rasmi.

“Pihak kami pun tak mahu melebihi RTM. Jadi, tunggu dulu jawapan pihak mereka,” katanya berkaitan situasi Don Daniyal yang direhatkan berkenaan.

IKLAN

Terdahulu, Don Daniyal dilaporkan direhatkan daripada bersiaran di RTM susulan isu pertikaian di media sosial berkaitan kisah hidup Nabi Muhammad SAW hingga mengundang pelbagai kritik beberapa pihak.

Difahamkan, Don Daniyal berbuat demikian ketika bersiaran di sebuah stesen radio.

IKLAN

Meskipun mendapat teguran beberapa tokoh agamawan, pendakwah terbabit bertegas dengan dakwaannya dan tidak membuat sebarang pembetulan.

Susulan itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan turut mengeluarkan kenyataan menjelaskan mengenai isu terbabit.

IKLAN

Program Salam Baitullah di RTM pula bersiaran pada musim haji bermula 2 Jun sehingga 17 Jun.

Untuk terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

Sumber: Harian Metro

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI