Sebagai satu daripada usaha berterusan syarikat Philip Morris Malaysia Sdn. Bhd. (PMM) untuk membawakan era bebas asap rokok ke negara ini, baru-baru ini syarikat berkenaan telah melancarkan peranti terbaharunya yang lebih inovatif.

Bagi mengurangkan mudarat khusus kepada perokok dewasa sedia ada, peranti yang dipertingkatkan itu menyediakan alternatif yang lebih baik dan dikenali sebagai IQOS ILUMA.

Menurut kenyataan Pengarah Urusan PMM, Naeem Shahab Khan, peranti terbaharu ini telah dibangunkan dengan teknologi terbaharu dan lebih menarik, ianya merupakan hasil daripada maklum balas pengguna terhadap produk IQOS terdahulu bagi memberikan kepuasan sebenar.

Menggunakan Smartcore Induction System dan Terea Smartcore Stick, IQOS ILUMA tersebut akan menghasilkan wap tembakau yang konsisten tanpa bau yang kurang menyenangkan dan habuk.

Jom Bertukar! Ini Bagaimana Syarikat Ini Mempelopori Masa Depan Negara Tanpa Asap Rokok

IKLAN

Berlainan daripada peranti IQOS sebelum ini, IQOS ILUMA tampil dengan teknologi tanpa bilah supaya ia tidak perlu dibersihkan kerana tiada sisa tembakau akan terhasil.

Dalam masa yang sama, PMM percaya bahawa ILUMA akan menggalakkan semakin ramai perokok untuk beralih kepada alternatif yang lebih baik dan mewakili lonjakan penting dalam usaha syarikat berkenaan untuk mempercepatkan pencapaian Malaysia bebas asap rokok.

IKLAN

Kajian menunjukkan IQOS ILUMA mengurangkan sehingga 95 peratus bahan kimia berbahaya berbanding rokok tradisional kerana tiada pembakaran tembakau berlaku.

Pun begitu, Naeem menegaskan ini tidak bermakna risiko turut berkurangan sebanyak 95 peratus dan IQOS bukanlah peranti bebas risiko.

IKLAN

Ketika ini, dianggarkan 27.4 juta pengguna IQOS di seluruh dunia dan daripada jumlah itu, kira-kira 19.7 juta sudah meninggalkan rokok tradisional sepenuhnya.

IQOS ILUMA didatangkan dalam tiga reka bentuk dan ianya boleh dibeli di 23 pusat jualan, kedai-kedai serbaneka di seluruh negara dan juga secara dalam talian.

Sehingga 30 September 2023, produk bebas rokok PMI tersedia di 82 pasaran di seluruh dunia. Kajian saintifik menyokong pembangunan produk inovatif bebas rokok PMI. Syarikat itu menggaji lebih daripada 1,500 orang untuk melaksanakan R&D dalam dua fasiliti R&D–di Neuchâtel, Switzerland, dan Singapura dan telah menyatakan cita-citanya untuk tersedia di 100 pasaran dengan produk bebas asap rokok menjelang 2025.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.