‘Jangan Ingat Kemas Beg Tu Senang, Ia Task Paling Mencabar Buat Isteri’ – Que Haidar Kongsi Persiapan Balik Raya!

Tidak lama sahaja lagi semua yang beragama Islam bakal menyambut hari raya Aidilfitri.

Bila tibanya Syawal, ramai yang akan berpusu-pusu pulang ke kampunb bagi meraikan hari raya bersama keluarga dan sanak saudara tercinta.

Tapi sebelum bergerak pulang ke kampung, pelbagai persiaan perlu disediakan seperti baju raya, kuih raya dan bermacam-macam lagi.

IKLAN

Bila bercerita tentang persiapan sebelum pulang ke kampung ini, MH tertarik dengan perkongsian daripada seorang pelakon popular, Que Haidar yang berkongsi persiapan raya menerusi akaun Instagramnya.

Jangan kau pertikai apa bini kau buat. Jangan ingat kemas beg tu senang. Walaupun kemas beg tu like kemas BEG je, tapi ia merupakan task paling mencabar bagi seorang isteri. Dia perlu fikiran yang tenang, mood yang stabil, fokus yang bertumpu dan masa yang optimum untuk lakukan task tu dengan baik. Jangan kau fikir semua baju adalah BAJU. Baju ni ada banyak jenis baju. Baju balik kampung. Baju untuk masak di malam raya. Baju pagi raya. Baju ke dapur pada hari raya. Baju berjalan ke rumah saudara. Baju casual di malam hari pada hari raya. Tu baru kategori baju isteri tu sendiri. Belum masuk tudung. Tudung jangan kau ingat satu jenis je. Ada tudung sarung untuk ke dapur. Ada shawl nak pakai pagi raya. Ada tudung bawal nak match dengan baju casual. Inner tudung. Anak tudung. Pin tudung. Pin ni pun ada banyak kelas. Pin kat telinga kena tajam. Pin kat dagu kene kecik. Pin kat bahu kena besar sikit. Pin kat baju kebaya kena besar gedabak. Pin baju biasa tu pun kena ada takut kain longgar ??? Belum baju anak. Uiii..tu lagi banyak jenis. Baju raya. Baju bila dah tengah hari. Baju tidur. Baju ganti kalau baju raya dah comot. Baju kalau tido dalam aircond. Baju untuk turn tidur rumah yang takde aircond. Baju berlubang, baju takde lubang. Tu kalau seorang anak. Kalau ada 5?6? ? Suami punya pun dia kena fikirkan jugak. Bukan takat baju melayu je. Butangnya, sampin nya, songkoknya. Itu baru baju. Baju tu pulak ada dekat 20 pasang yang dia dah siap iron. Siap congak hari pertama baju ni, hari kedua baju ni. Kalau seminggu kau balik kampung, ha memang nak roboh lah handle tangan kat ceiling kereta tu dia sangkut. Silap aribulan boleh melengkung bumbung kereta. Belum dia nak bawa balik kipas, tilam, bantal selimut, extension, ubat nyamuk letrik dan segala keperluan alat tidur agar tidur suami dan anak anak lena. Iron pun dia bawak weh! Kasut? Ha..ada kasut raya. Ada kasut kalau nak pergi pasar kat rumah mak nanti. Ada kasut kalau nak jalan jauh. Hmmmmmm ? Fuh…tu je.. Tu je? Belummmmmm… Kuih raya..kerepek raya..kek lapis..kek coklat…serunding..dodol… Ha…mandi cemane mandi… Sabun mak..sabun anak..sabun bapak tak payah. Oleh: Izyan Izdihar shaarani

A post shared by Que Haidar (@the_haidars) on

IKLAN

Aduh terhibur hati MH selepas membaca perkongsian Que ini. Tak sabar rasanya untuk pulang ke kampung beraya bersama keluarga tercinta.

Sumber: Instagram Que Haidar