“Ayah Terpaksa Naik Basikal Berkilo Meter Sehari Hanya Untuk Ke Sekolah Setiap Hari,” – Asyraf Khalid Dedah Bapa Tidak Pernah Manjakannya Dengan Kemewahan

Asyraf Khalid mendedahkan walaupun dibesarkan dalam serba kemewahan, namun bapanya, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa seorang yang sangat tegas, dan mahu anak-anak berusaha sendiri tanpa bergantung harap kepadanya.

Kongsinya lagi, pengalaman hidup bapa yang berasal sebagai anak kampung dan kesukaran yang dihadapi sebelum mencapai kejayaan dijadikan sebagai sumber inspirasi dia dan isteri dalam memulakan perniagaan Mutyara Beauty.

Malah tegasnya, bapa tidak pernah memanjakan anak-anak dengan wang ringgit dan untuk memiliki sesuatu, mereka perlu berusaha mendapatkannya.

“Salam semua,
Alhamdulillah, baru-baru ni, saya & isteri Tya, release story tentang bagaimana kami mulakan perniagaan kami bersama, Mutyara beauty.

“Alhamdulillah, banyak juga positive feedback yang kita terima especially selepas mereka tengok video kita di Youtube.

“Ada juga komen-komen yang saya nampak sedikit negative lebih-lebih lagi di twitter & juga di blog-blog tempatan. Saya juga nak cakap sikit kalau boleh.

IKLAN

Ramai orang bila dengar story kita, focus pada headlines, tapi point utamanya, ramai orang tak nampak atau tak tangkap.

“Yes betul, saya di lahirkan dalam keluarga yang berpengaruh, Ayah saya seorang yang berjaya dalam bidang beliau, & saya sangat bangga mempunyai Ayah seperti Ayah, lebih-lebih lagi cara didikan Ayah kepada saya.

“Ayah was a hard father to me, dia tahu hidup kita senang, semua Ayah boleh bagi, jadi Ayah didik dengan cara Ayah tersendiri. Ayah punyai impian untuk anak-anak beliau menjadi berjaya, kalau boleh, kata Ayah, beliau nak kita lebih berjaya pada Ayah.

“Ayah juga asalnya sebagai anak kampung. He really made it from Zero, and i can’t imagine the hardship that he went thru. Ayah terpaksa naik basikal berkilo meter sehari hanya untuk ke sekolah setiap hari.

“Ramai yang tak nampak, cara didikan Ayah tu yang membuatkan saya dapat sedikit kejayaan. Walupun kejayaan yang kita ada ni bukanlah hebat mana, tapi saya bersyukur kerana di pilih Allah untuk membantu ramai orang lain.

“Ayah tak pernah manjakan saya dari segi wang ringgit, & saya paling takut nak mintak duit dari Ayah dari kecil. Ayah didik kita dari kecil, kalau nak sesuatu, you have to work for it. Ayah selalu ingatkan kita juga tentang kesusahan yang beliau lalui.

“Ayah percaya, kalau kita bagi seseorang itu ikan, dia akan selalu meminta ikan kepada orang, tapi kalau dia mengajar kita cara untuk memancing, kita akan boleh tangkap ikan pada bila-bila masa.

IKLAN

“Betul, susah saya ni, tak la susah macam ramai orang, mungkin banyak yang lebih susah. Jadi saya sangat bersyukur di lahirkan di keluarga yang, Alhamdulillah, Allah bagi lebih. Mungkin Ianya lebih mudah bagi saya kerana Allah nak bayar balik kesusahan yang Ayah & Tok nenek kita lalui dulu,” kongsinya.

View this post on Instagram

Salam semua, Alhamdulillah, baru-baru ni, saya & isteri Tya, release story tentang bagaimana kami mulakan perniagaan kami bersama, Mutyara beauty. Alhamdulillah, banyak juga positive feedback yang kita terima especially selepas mereka tengok video kita di Youtube. Ada juga komen-komen yang saya nampak sedikit negative lebih-lebih lagi di twitter & juga di blog-blog tempatan. Saya juga nak cakap sikit kalau boleh. Ramai orang bila dengar story kita, focus pada headlines, tapi point utamanya, ramai orang tak nampak atau tak tangkap. Yes betul, saya di lahirkan dalam keluarga yang berpengaruh, Ayah saya seorang yang berjaya dalam bidang beliau, & saya sangat bangga mempunyai Ayah seperti Ayah, lebih-lebih lagi cara didikan Ayah kepada saya. Ayah was a hard father to me, dia tahu hidup kita senang, semua Ayah boleh bagi, jadi Ayah didik dengan cara Ayah tersendiri. Ayah punyai impian untuk anak-anak beliau menjadi berjaya, kalau boleh, kata Ayah, beliau nak kita lebih berjaya pada Ayah. Ayah juga asalnya sebagai anak kampung. He really made it from Zero, and i can’t imagine the hardship that he went thru. Ayah terpaksa naik basikal berkilo meter sehari hanya untuk ke sekolah setiap hari. Ramai yang tak nampak, cara didikan Ayah tu yang membuatkan saya dapat sedikit kejayaan. Walupun kejayaan yang kita ada ni bukanlah hebat mana, tapi saya bersyukur kerana di pilih Allah untuk membantu ramai orang lain. Ayah tak pernah manjakan saya dari segi wang ringgit, & saya paling takut nak mintak duit dari Ayah dari kecil. Ayah didik kita dari kecil, kalau nak sesuatu, you have to work for it. Ayah selalu ingatkan kita juga tentang kesusahan yang beliau lalui. Ayah percaya, kalau kita bagi seseorang itu ikan, dia akan selalu meminta ikan kepada orang, tapi kalau dia mengajar kita cara untuk memancing, kita akan boleh tangkap ikan pada bila-bila masa. Betul, susah saya ni, tak la susah macam ramai orang, mungkin banyak yang lebih susah. Jadi saya sangat bersyukur di lahirkan di keluarga yang, Alhamdulillah, Allah bagi lebih. Mungkin Ianya lebih mudah bagi saya kerana Allah nak bayar balik kesusahan yang Ayah & Tok nenek kita lalui dulu. . Next (1/2)

A post shared by Tun Asyraf Khalid™ (@asyrafkhalid) on

View this post on Instagram

Saya juga tak lepas dari dugaan kehidupan, saya juga adalah Hamba Allah. Mungkin cabaran saya berbeza tapi percayalah tiada sesiapa pun yang terkecuali dari Ujian Allah di dunia ini. Ayah tak pernah manja kan kita dengan wang ringgit. Dulu mungkin masa saya muda, saya tak suka, tapi hari ni, sayalah orang yang paling bersyukur sebab Ayah tak manjakan saya. Ianya membuat saya lebih berdikari, & lebih Hungry for success. Ianya membuatkan saya menjadi orang yang tak mudah mengalah, & seorang yang tiada ruang untuk gagal. Whatever success i have today, i have to thank my parents for it. I learned so much from Ayah, and he has shaped me to be who i am today. I give Ayah all the credit because trust me, Ayah really took his role as a father very seriously. He made sure i became the best version on myself, and everytime i lack something, he would always remind me to work on it. And honestly, i think every children, just ultimately want to make their parents proud, including myself. Alhamdulillah, today, Mutyara is celebrating our 2nd Anniversary. This is a business that my wife Tya & I started & Alhamdulillah, despite all the challenges we went thru, it is starting to give us some fruits after a long time of planting & taking care of it. Thank you to everyone who has made it what it is today. Thank you Allah for blessing us, thank you to my parents Mama & Ayah who i always know would be there for me no matter what, my wife, who is my business partner, and my strength, my kids, who made my life a wonderful one, my Menthor, Dr Azizan, who always made sure we are on track, my team, who is takes pride in the business & make it like their own & everyone for supporting our business, directly or indirectly. Inshaallah, we will be here for the next 148 years & more. (2/2)

A post shared by Tun Asyraf Khalid™ (@asyrafkhalid) on

Terdahulu Asyraf dan isteri, Tya Arifin berkongsi kisah suka duka sebelum memulakan perniagaan jamu kecantikan.

Foto : Instagram Asyraf Khalid