Luar biasa dan tampak hidup. Itulah gambaran hasil seni seorang artis dari Mexico yang menjadi sensasi di media sosial selepas menyiarkan rakaman video bagaimana dia membuat arca patung yang seolah-olah ‘hidup’.

Diperbuat daripada silikon,kayu, damar serta rambut palsu. Patung tersebut diwarnakan dengan penuh ketelitian mengambil masa sehingga 45 hari, sehari selama 12 jam.

Arca Luar biasa Yang Kelihatan Hidup

IKLAN

Ruben Orozco menyiarkan gambar arca seolah hidup itu di laman Instagram dan dia kini mempunyai lebih 73,000 ribu pengikut setia dari seluruh dunia.

Bukan sekadar menyiarkan gambar anak patung yang telah siap, Orozco juga sering berkongsi rakaman video pendek mengenai sedikit proses membuat arca patung dari dalam studionya.

IKLAN

Malah terdapat imej kepala anak patung yang belum disambungkan dengan anggota badan di sekeliling studionya.

IKLAN

Berasal dari Jalisco, Orozco menemui bakatnya sejak usia yang muda dalam bidang ukiran arca dan mengambil kursus dalam bidang lukisan dan patung. Orozco merupakan Lulusan Seni halus di Universiti Guasalajara.

Orozco melibatkan diri sebagai pembantu kepada beberapa pengukir antarabangsa di Symposia, dan dia berpeluang bekerja dengan Celestino Cuzaley, seorang pengukir yang berprestij dan terkenal.

Kini beliau telah menjalankan kerja-kerja arca penting seperti membuat patung tokoh-tokoh ternama untuk pelbagai institusi contonhnya patung Pope John Paul II in Guadalajara, patun
Juan José Arreola di Ciudad Guzmán, patung Dewi Themis di Mahkamah Agung Jalisco dan
lain-lain lagi.

Arca Luar biasa Yang Kelihatan Hidup

Arca Luar biasa Yang Kelihatan Hidup

Setiap ciptaannya berjaya dihasilkan dengan sempurna, menunjukkan rangka 
manusia , liang roma kulit, rambut, bahkan juga perhiasan kecil pada patung.
Sumber : Mexico News


[su_heading]Untuk perkongsian berita selebriti dan pengiklanan, boleh emelkan kepada editor.media@karangkraf.com atau hubungi 03-5101 7322. Ikuti kami juga di Facebook  Media Hiburan * Instagram  mediahiburanofficial * Youtube  Media Hiburan Official[/su_heading]

 
SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI