Pengasas Bersama Zebra Studio dan Penerbit Eksekutif, Saraleana Nattaya Azmi menjelaskan pihaknya tidak meletakkan harapan tinggi menerusi naskhah terbaharu, Gadis Jolobu The Movie yang meski filem tempatan, Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan mencipta fenomena dengan kutipan lebih RM90 juta.

Saraleana berkata, dia bagaimanapun optimis terhadap filem berkenaan yang mula ditayangkan di pawagam bermula hari ini.

Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati

“Insya-Allah, Gadis Jolobu The Movie ada potensi, tetapi sebagai penerbit, saya tidak mahu mengatakan filem ini boleh mencapai angka besar. Bohong jika tidak mengharapkan Gadis Jolobu The Movie pecah panggung, namun tidak meletakkan harapan meraih kutipan puluhan juta.

“Saya tahu ramai mungkin membandingkan dengan filem Mat Kilau, tetapi genrenya berbeza. Bajetnya pula lebih rendah iaitu sebanyak RM2.5 juta,” katanya.

Sebagai kelainan, pihak juga dalam perancangan untuk melakukan wayang pacak filem Gadis Jolobu The Movie di sekitar Negeri Sembilan, September depan.

Jelasnya, filem itu juga dihasilkan bagi menggamit semula memori filem komedi arahan Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P Ramlee yang sehingga kini masih segar dalam ingatan penonton.

“Kami mahu bawa balik filem P Ramlee seperti nyanyian dalam filem. Menerusi filem Gadis Jolobu The Movie, kita boleh lihat sisi Hattan yang berbeza, daripada lantang bersuara, beliau menyanyi dan melawak.

“Walaupun Gadis Jolobu The Movie mengetengahkan dialek tempatan, tetapi kami berhasrat membawanya hingga pasaran global. Selepas tayangan di Malaysia, Gadis Jolobu The Movie akan dibawa ke Brunei, Indonesia dan Thailand.

IKLAN

“Saya percaya Gadis Jolobu The Movie mampu menarik perhatian orang luar dan tempatan lebih menghargai kecantikan Malaysia. Kami menghasilkan filem dialek untuk membawa kandungan tempatan ke peringkat global.

“Jadi, mengapa pengarahnya, CL Hor banyak mengetengahkan sinematografi cantik dengan memperlihatkan kawasan kampung dan sawah padi sebab apabila filem ini ditayangkan di Thailand dan Brunei, mereka boleh melihat kecantikan destinasi di Malaysia,” katanya lagi.

Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati

Sementara itu, CL Hor yang juga pengasas Zebra Studio yakin dengan kelainan filem berkenaan yang memaparkan keunikan adat dan budaya Malaysia, ia mampu berdiri setanding dengan filem genre lain sedia ada.

“Gadis Jolobu mengangkat adat dan budaya yang berwarna-warni dengan sinematografi persekitaran kampung. Malah, elemen komedi akan menambahkan perisa memperkenalkan Malaysia di mata dunia.

“Jujurnya, saya sudah lama mahu menghasilkan filem budaya tempatan sebab saya selalu melihat Malaysia mempunyai banyak tarikan lokasi yang cantik.

IKLAN

“Menerusi filem ini saya berpeluang menjayakan penggambaran di kawasan kampung untuk membawakan ‘feel’ kampung ke layar perak, sekali gus memperkenalkan lokasi Malaysia untuk penonton luar,” katanya.

Projek mega dimeterai syarikat hiburan terkemuka Asia Pasifik, Tremendous Entertainment dan Zebra Studio Sdn Bhd itu diterajui Datuk Hattan, Khir Rahman, Joey Daud serta bintang baharu yang juga pengacara, Ahirine Ahirudin.

Walaupun berbangsa Cina, CL Hor mengakui tidak berdepan kesukaran untuk memahami dialek Negeri Sembilan selepas membaca skrip berulang kali.

“Saya membaca skrip berulang kali dan penulis skrip juga ada melakukan terjemahan. Jadi, tidak susah untuk difahami.

“Namun di sebalik dialek, saya juga banyak menggunakan bahasa tubuh supaya ia lebih mudah difahami penonton. Jadi, jika tak faham bahasa pun penonton boleh ketawa melihat gelagat pelakon,” katanya.

Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati Angkat Soal Adat & Budaya Dengan Dilatari ‘Feel’ Kampung, Filem Gadis Jolobu The Movie Dekat Di Hati

IKLAN

Melihat banyak wajah baharu menerusi filemnya, CL Hor menjelaskan, hasrat untuk memberi peluang kepada pelakon baharu selaras dengan wawasan Zebra Studios Sdn Bhd yang mahu mengetengahkan bakat baharu.

“Saya bertuah mempunyai penerbit dan rakan kerja yang percaya kepada saya untuk mengetengahkan bakat baharu. Industri perfileman Malaysia patut memberi peluang kepada pelakon muda.

“Jangan melihat pelakon popular seperti Datuk Adi Putra saja yang mampu mengangkat filem tempatan. Jadi, saya mengambil risiko dan percaya boleh melatih bintang baharu menjadi pelakon lebih baik.

“Saya gembira melihat hasilnya menerusi filem Gadis Jolobu The Movie. Semua orang suka melihat lakonan bakat baharu dalam filem ini,” katanya lagi.

Gadis Jolobu The Movie yang menjalani penggambaran di Kampung Lonek, Negeri Sembilan bermula 2 Mac lalu.

Ia memaparkan kisah tiga bujang terlajak yang rapat sejak kecil dalam usaha mencari jodoh di kampung halaman. Gadis Jolobu The Movie menemui penonton di pawagam GSC di seluruh negara hari ini, manakala platform Over-The-Top (OTT), Get PLAY tidak lama lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=YGBTEptfsnQ

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI