Vokalis band, Oh Chentaku, Myo meluahkan rasa kecewanya terhadap sikap segelintir pihak didakwa tidak menunjukkan ‘energy’ yang sama terutamanya dalam memberikan sokongan terhadap industri muzik lokal.

Menurut Myo atau nama sebenarnya, Mior Luqman Hakim Mior Mohd Zain, sesetengahnya sering kali dilihat mengajak orang ramai memperjuangkan hak dan karya-karya mereka ke tahap yang lebih tinggi. Namun, usaha yang sama dikatakan tidak kelihatan buat rakan-rakan yang bertungkus lumus di bidang muzik.

Ajak Sokong Filem Lokal Tapi Tak Pernah Nampak Muka Dekat ‘Gig’? Myo Oh Chentaku Tempelak Siapa?

Katanya lagi, dia juga jarang melihat golongan itu menghadiri gig atau konsert yang diadakan oleh band-band lokal.

“Ajak fight for local films, suruh datang pawagam. Batang hidung lu pon tak nampak kat gig.

“Sembang sapot lokal taik Lu je ke cane? Gig bersepah sold out takde pon geng filem datang,” tulisnya.

IKLAN

Luahan tersebut dikongsikan sendiri oleh penyanyi lagu Seriputeh itu menerusi beberapa ciapan yang dimuat naik di laman Twitter.

Ajak Sokong Filem Lokal Tapi Tak Pernah Nampak Muka Dekat ‘Gig’? Myo Oh Chentaku Tempelak Siapa? Ajak Sokong Filem Lokal Tapi Tak Pernah Nampak Muka Dekat ‘Gig’? Myo Oh Chentaku Tempelak Siapa?

Dalam pada itu, Myo turut merasakan sikap seperti ini sebenarnya berlaku disebabkan ada individu yang merasakan industri mereka lebih besar berbanding yang lain.

Malah, dia juga mengakui berasa agak kurang senang apabila ada pihak yang sesuka hati memintanya untuk mencipta lagu runut bunyi secara percuma atas tanda sokongan terhadap industri filem tempatan.

IKLAN

“Bila dah terbiasa merasakan industrinya lebih superior dari yang lain ini laa makannya. Tiber OST nak free?,” kongsinta lagi.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen menyatakan padangan yang sama selain turut berpendapat setiap pihak harus berganding bahu bagi memartabatkan industri seni tanah air secara keseluruhannya.

IKLAN

Ajak Sokong Filem Lokal Tapi Tak Pernah Nampak Muka Dekat ‘Gig’? Myo Oh Chentaku Tempelak Siapa?

Sekadar informasi, selain aktif bersama band Oh Chentaku, Myo juga telah menubuhkan sebuah band baru yang dikenali sebagai Jemson pada 2019.

Ajak Sokong Filem Lokal Tapi Tak Pernah Nampak Muka Dekat ‘Gig’? Myo Oh Chentaku Tempelak Siapa?

Jemson telah melancarkan album sulung mereka pada Jun 2021 yang dibiayai oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia menerusi Dana Kandungan Digital (DKD) Muzik.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber: Twitter & Instagram Myo Oh Chentaku

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI