Adik Allahyarham Zulfarhan Kongsi Kronologi Detik Perbicaraan Kes Bunuh Abangnya, Sedih!

MH pasti ramai yang masih ingat kes kematian seorang pelajar UPNM, Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain yang menggemparkan negara tahun lalu.

Bukan sahaja mangsa didera namun azab yang perlu ditanggung Allahyarham sangat menyeksakan sebelum dia kembali kepada sang pencipta.

Baru-baru ini, adik Allahyarham, Zulhelmie Idros berkongsi satu Insta Story mengenai perbicaraan kes bunuh abangnya itu.

IKLAN

“Jam 9 pagi, OKT 1 hingga 6 (302 kanun keseksaan) yang bergari telah dimasukkan ke dalam kandang pesalah dan baki 13 OKT (330 kanun keseksaan) disebutkan nama dan duduk mengikut senarai nama yang telah ditetapkan.

“LOC berbunyi dan hakim masuk ke dalam, suasana menjadi senyap dan geram dengan semua OKT tapi angah tenang dan watlek je.

“Setelah selesai, kesemua nama OKT disebut bermulalah prosedur perbicaraan. Peguam bela dan pendakwa mula berbincang tentang anak guam masing-masing sambil diperhatikan oleh tuan hakim.

“Masing-masing cuba untuk fokus mendengar apa yang akan mereka katakan. Jam 10 pagi, beberapa saksi dipanggil untuk beri keterangan.

“2 orang anggota polis yang bertugas, medical assistant yang ambil Along di rumah, doktor yang rawat Along di unit kecemasan dan Ayah sendiri.

“Saksi pertama dan kedua anggota polis, disoal bertubi-tubi. Saksi ketiga, medical assistant ceritakan perkara sebenar keadaan Along masa diambil, dengan siapa, tanpa cakap banyak terus bagi bantuan segera dan bawa ke hospital.

 

“Saksi keempat adalah doktor di Hospital. Masa ini dah mula rasa sedih sebab dia cerita keadaan sebenar Along masa dirawat. Allahu.. mata angah memang dah berkaca dah masa ni, tahan sebak. Tapi tak boleh tahan, jatuh juga air mata.

“Saksi ni paling lama kena tanya, dekat satu jam. Alhamdulillah, doktor tu jawab dengan tenang dan mudah-mudahan cerita yang disampaikan betul agar kuatkan lagi bukti untuk kes Along.

“Saksi kelima, ayah sendiri. Pendakwa raya minta details butiran pasal keluarga semua. Ayah jadi saksi sebab nak buat pengecaman jenazah agar sama dengan gambar yang diambil oleh pihak forensik sama seperti yang ayah lihat.

“Selesai tanya soalan semua, tiba masa pendakwa raya tunjukkan gambar yang diambil forensik. Air mata ayah jatuh setelah melihat gambar yang ditunjukkan.

“Suasana dalam mahkamah jadi sedih dan pilu bila ramai yang turut mengalirkan air mata,” tulisnya.

IKLAN

MH sendiri sebak bila baca pendedahan dia. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. MH harap keluarga Allahyarham Zulfarhan kuat menghadapi dugaan ini.

Sumber: IG Zulhelmie