Menerima pertanyaan ramai perihal seorang isteri yang gemar berleter kepada suami, Imam Muda Hassan menerangkan, tiada apa yang perlu dibahaskan perihal perkara ini.

Tegasnya, seorang isteri berleter kerana mungkin kepenatan menguruskan keluarga sepanjang hari meski mereka sekadar berada di rumah.

Ada pertanyaan seorang hamba Allah yang mengakui hilang sayang terhadap isteri kerana wanita itu kuat berleter setiap kali dia pulang ke rumah.

“Saya menjawab, seorang isteri berleter kerana dia penat. Memang betul dia sekadar duduk di rumah namun kita tidak sedar betapa penatnya menjaga anak dan menguruskan rumah sepenuhnya.

IKLAN

“Jangan sesekali memandang kepada leteran kerana ia tidak lama. Jangan fokus kepada keburukan isteri yang sedikit itu, pandanglah kepada kenaikan isteri,” ulasnya.

Penceramah bebas ini turut memetik kisah sahabat Rasulullah SAW, Saidina Umar Al Khattab yang menganggap leteran isteri sebagai perkara biasa.

IKLAN

“Ini yang berlaku kepada rumah tangga Saidina Umar Al Khattab. Saidina Umar sendiri menganggap leteran isteri itu biasa dan anggaplah ia sebagai satu hiburan.

“Kerana isteri itu lebih banyak kebaikannya jadi tidak perlu melihat kepada sedikit kelemahan. Semua ada kelemahan dan tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Insya-Allah kita akan lebih tenang,” jelasnya menerusi Igtv yang dikongsi.

IKLAN

Bak kata orang, syurga dunia itu wujud seandainya suami isteri saling membantu meringankan tugas dalam rumah tangga.

Foto : Instagram Imam Muda Hassan

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI