Pak Nil Puji Cara Penyampaian Berkesan RM [BTS] Semasa Berucap Di UNICEF

Pengacara terkenal, Datuk Aznil Nawawi memberikan pujian terhadap ucapan kumpulan Kpop, BTS di UNICEFF baru-baru ini.

Katanya, bukan sahaja cara penyampaiannya berjaya, malah dia turut kagum dengan keupayaan ketua kumpulan Kpop iaitu RM yang menulis sendiri teks ucapannya.

“Bila tonton ucapan RM dr kumpulan Kpop BTS di Unicef, #paknil terfikir:

 

“1. Adakah ini satu gimik dr UNICEF menggunakan kumpulan kpop utk beri kesedaran pd dunia? Jika ya, ia satu tindakan yg bijak. Langkah yg menjadi.

 

“2. Tapi kalau kumpulan yg dipilih itu harap popular saje tp ‘kosong’ dlm pengucapan, xkan berjaya jugak. Ucapan RM sebagai ketua kumpulan Paknil anggap sebagai sangat berjaya. Cara pengucapan menjadikan mesejnya sampai.

 

“3. Alah mungkin ada yg ckp, kan dia baca text tu? Dia baca aje. Org lain yg tulis ucapan tu. Tp cuba fikir. Walaupun jika dia cuma membaca, tp dia baca dgn penuh kefahaman dan nada dia tepat. Setidak2nya dia ada ilmu cara pembacaan.

 

“UPDATE : Paknil diberitahu text itu RM yg tulis sendiri! Buat Paknil lagi kagum! Nampak mcm tu aje kan tp penuh ilmu di dada.

 

“4. Kita semua tidak dilahirkan sempurna dgn semua ilmu ada pd kita. Penulis text itu sendiri mungkin penulis text yg baik tetapi jika dia sendiri sampaikan belum tentu berkesan kerana ilmunya setakat menulis.

 

“5. Ilmu adalah dicari dan bukan dilahirkan. Tiada siapa boleh tahan kita dari mencari ilmu. Tak kira ilmu apa.

 

“6. Melihat kepada artis muda kita, paknil tawarkan cadangan mencari ilmu itu. Pergilah berguru. Korang boleh jadi idola sebenar,” tulisnya.

View this post on Instagram

Bila tonton ucapan RM dr kumpulan KPop BTS di Unicef, #paknil terfikir : 1. Adakah ini satu gimik dr UNICEF menggunakan kumpulan kpop utk beri kesedaran pd dunia? Jika ya, ia satu tindakan yg bijak. Langkah yg menjadi 2. Tapi kalau kumpulan yg dipilih itu harap popular saje tp ‘kosong’ dlm pengucapan, xkan berjaya jugak. Ucapan RM sebagai ketua kumpulan Paknil anggap sebagai sangat berjaya. Cara pengucapan menjadikan mesejnya sampai. 3. Alah mungkin ada yg ckp, kan dia baca text tu? Dia baca aje. Org lain yg tulis ucapan tu. Tp cuba fikir. Walaupun jika dia cuma membaca, tp dia baca dgn penuh kefahaman dan nada dia tepat. Setidak2nya dia ada ilmu cara pembacaan UPDATE : Paknil diberitahu text itu RM yg tulis sendiri! Buat Paknil lagi kagum! Nampak mcm tu aje kan tp penuh ilmu di dada. 4. Kita semua tidak dilahirkan sempurna dgn semua ilmu ada pd kita. Penulis text itu sendiri mungkin penulis text yg baik tetapi jika dia sendiri sampaikan belum tentu berkesan kerana ilmunya setakat menulis. 5. Ilmu adalah dicari dan bukan dilahirkan. Tiada siapa boleh tahan kita dari mencari ilmu. Tak kira ilmu apa. 6. Melihat kepada artis muda kita, paknil tawarkan cadangan mencari ilmu itu. Pergilah berguru. Korang boleh jadi idola sebenar. . Video penuh di IGTV paknil. Tonton dan pikir balik apa yg Paknil ckp kan tu ?

A post shared by Datuk Aznil Hj Nawawi (@aznilnawawihm) on

IKLAN

Baru-baru ini, nama BTS hangat diperkatakan diseluruh dunia apabila grup tersebut dijemput untuk memberikan ucapan berkaitan dengan kempen ‘Love Myself’ yang dilancarkan mereka.

IKLAN

Grup yang mempunyai tujuh orang ahli iaitu, RM, Jin, J-Hope, Suga, V, Jimin dan Jungkook itu merupakan grup Kpop pertama yang membuat ucapan di Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Foto/Instgaram: Datuk Aznil Nawawi