“Orang Pandang Jijik Pada Bentuk Hidung Saya, Hadap Benda Ni Lebih 30 Tahun,” – Terkesan Isu Body Shaming, Siti Sarah Terluka Dikutuk

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin menyatakan rasa kesal dan sedih atas tindakan sesetegah pihak yang masih galak mengutuk serta mengkritik fizikal seseorang.

Terpanggil untuk memberikan reaksi terhadap pengalaman yang pernah terjadi kepada rakan penyanyi, Siti Nordiana yang pernah diminta untuk membetulkan gigi, penyanyi Semakin ini juga turut berdepan hal lebih kurang sama, iaitu masih ada yang memberi reaksi tidak sedap didengar mengenai bentuk hidungnya.

Maklumnya di Instagram, kritikan tersebut sudah sering didengari sejak lebih 30 tahun lalu.

View this post on Instagram

Tadi tengah scroll ig, ternampak @sitinordiana bercakap pasal body shaming, di ig @mediahiburan ..n ada yg bercakp pasal berat badan dan gigi die.. sarah sebenarnya dari kecil sampai hari ni masih menghadapi masaalah yg sama😭😭😭 yatitu org pandang jijik mengenai bentuk hidung saya.. i dont know how to tell thm off!! jauh di sudut hati SAYA DAH TAK BOLEH HADAM bende ni sebab saya pun HADAP bende ni selama lebih dari 30 tahun . over and over again saya dok denga bende yg sama pasal HIDUNG HIDUNG DAN HIDUNG… nak say tuka hidung ke baru tak hina saya?? bagi tau dengan saya macam mana nak buat sebab … Allah bagi bagi saya hidung ni .. what should i do? Cry? Awak puas hati ke bila awak kutuk org? Kalau awak berada ditempat saya , mungkin sekarang awak dah ada dalm wad gila!! FYI segala kutukkan awak pasal HIDUNG saya, satu keluarga saya baca suami dan anak2! Do u KNOW THAT ??? Org sekarang ni dah terlalu teruk bab2 mengutuk fizikal org .. Terlalu ramai org yg macam saya diluar sana menderita sebab kene kutuk dengan org yg macam ni… korang je yg tak tau. Ada manusia sekrg yang hitam hati dia, kutuk yang bukan-bukan pasal orgg.

A post shared by Siti Sarah Raissuddin (@sitisarahraissuddin) on

IKLAN

”Tadi tengah scroll ig, ternampak @sitinordiana bercakap pasal body shaming, di ig @mediahiburan ..n ada yg bercakp pasal berat badan dan gigi die.. sarah sebenarnya dari kecil sampai hari ni masih menghadapi masaalah yg sama iaitu org pandang jijik mengenai bentuk hidung saya.

”I dont know how to tell thm off!! jauh di sudut hati SAYA DAH TAK BOLEH HADAM bende ni sebab saya pun HADAP bende ni selama lebih dari 30 tahun.

”Over and over again saya dok denga bende yg sama pasal HIDUNG HIDUNG DAN HIDUNG… nak say tuka hidung ke baru tak hina saya?? bagi tau dengan saya macam mana nak buat sebab,” tulisnya.

Isteri kepada Shuib Sepahtu ini juga turut bertanya apakah yang perlu dilakukan bagi memuaskan hati semua pihak.

“Allah bagi bagi saya hidung ni .. what should i do? Cry? Awak puas hati ke bila awak kutuk org? Kalau awak berada ditempat saya , mungkin sekarang awak dah ada dalm wad gila!! FYI segala kutukkan awak pasal HIDUNG saya, satu keluarga saya baca suami dan anak2! Do u KNOW THAT ???

IKLAN

”Org sekarang ni dah terlalu teruk bab2 mengutuk fizikal org .. Terlalu ramai org yg macam saya diluar sana menderita sebab kene kutuk dengan org yg macam ni… korang je yg tak tau. Ada manusia sekrg yang hitam hati dia, kutuk yang bukan-bukan pasal orgg,” tulis Sarah panjang lebar.

Serentak dengan perkongsian itu, para peminat termasuk selebriti memberikan kata semangat buat ibu kepada tiga cahaya mata ini supaya terus kuat dan usah mendengar hal remeh yang boleh mendatangkan mudarat.

Foto: Instagram Sarah