“Euww Badan Sado Tapi…,”- Hidap Teratozoospermia, Instafamous Dr Say Shazril Tak Kisah Dilabel Tak Subur

Baru-baru ini doktor selebriti, Dr. Say Shazril ada berkongsi pengalamannya mengidap penyakit Teratozoospermia (kekurangan sperm normal).

Bagaimanapun, perkongsiannya itu nyata mengundang banyak persepsi negatif di kalangan netizen yang menganggap doktor tersebut seperti membuka aibnya sendiri.

Lantaran itu, Dr. Say menjelaskan dia tidak kisah dengan tanggapan negatif tersebut kerana baginya memupuk kesedaran dikalangan rakyat Malaysia tentang masalah kesuburan adalah lagi penting.

IKLAN

View this post on Instagram

Topik : Bukak Aib Sendiri? No Hal . Baru2 ni ramai kawan2 lama msg sy. Ingatkan diorg nak ajak join MLM atau jual insurans rupe2ny sume msg ckp they felt sorry for me n minta sy tabah n minta sy kekalkan usaha. Sy pun mcm "aik mane ko tau? Lama dh kot ak post psl bnde2 kuah ni". Rupeny2 cerpen sy viral di Tweeter baru2 ni sampaikan @ohbulan_official @mstaronlineofficial @rojakdaily & bnyk lg website lain share kisah sy. . Ade sorg reporter ni tnye sy "doc xkisah ke buka aib sndiri di khalayak ramai?", kalau sy tau dh tersebar smpi ke satu Msia gulppp sy segan la skit. Kang sy keluar jnjln org pandang cm "euwww badan sado, kuah basi" mane nk letak adik uiii. But to be honest sy xkisah pun. Yg penting mesej yg sy cuba sampaikan yakni "ketidaksuburan bukan 100% salah perempuan" tu sampai kepada kaum lelaki & kaum mek bawang. . In a nutshell, kpd kaum suami, letakkan diri anda di tempat isteri anda. Bayangkan mrk dibebani & dihujani tuduhan & tohamahan mek bawang mungkin sedikit sebanyak akan menundukkan ego alfa kite untuk kite sama2 lakukan ujian demi kebahagiaan keluarga kite juga. Alhamdulillah ramai suami msg tanye ape supplement amik & ktne buat test, kiranya berjasa cerpen kuah ku huhu.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

“Baru-baru ni ramai kawan-kawan lama mesej saya. Ingatkan diorg nak ajak join MLM atau jual insurans rupa-rupanya sume msg ckp they felt sorry for me n minta sy tabah n minta sy kekalkan usaha. Sy pun mcm “aik mane ko tau? Lama dh kot ak post psl bnde2 kuah ni”. Rupeny2 cerpen sy viral di Twitter & bnyk lg website lain share kisah sy.

“Ade sorg reporter ni tnye sy “doc xkisah ke buka aib sndiri di khalayak ramai?”, kalau sy tau dh tersebar smpi ke satu Msia gulppp sy segan la skit. Kang sy keluar jnjln org pandang cm “euwww badan sado, kuah basi” mane nk letak adik uiii. But to be honest sy xkisah pun. Yg penting mesej yg sy cuba sampaikan yakni “ketidaksuburan bukan 100% salah perempuan” tu sampai kepada kaum lelaki & kaum mek bawang,” tulisnya

Jelas Dr. Say, selepas perkongsiannya itu tular, dia telah menerima banyak kiriman mesej daripada kawan lama yang bersimpati dengan kisahnya itu.

“In a nutshell, kpd kaum suami, letakkan diri anda di tempat isteri anda. Bayangkan mrk dibebani & dihujani tuduhan & tohamahan mek bawang mungkin sedikit sebanyak akan menundukkan ego alfa kite untuk kite sama2 lakukan ujian demi kebahagiaan keluarga kite juga.

“Alhamdulillah ramai suami msg tanye ape supplement amik & ktne buat test, kiranya berjasa cerpen kuah ku huhu,” katanya lagi

Katanya, dia tidak mahu wanita dibebani dengan tuduhan ketidaksuburan sedangkan masalah itu berpunca daripada suami mereka sendiri.

IKLAN

Oleh itu, dia menasihatkan para lelaki di luar sana untuk kerap membuat ujian saringan demi menjamin kebahagiaan keluarga mereka.

Foto: Instagram Dr. Say Shazril