Lama tidak melihat kelibatnya di kaca TV dan majlis-majlis hiburan sehingga ada yang menyangkakan, Ayu Damit sudah memperlahankan kerjaya seninya, apatah lagi setelah mendapat tahu penyanyi ini kini sudah bekerja tetap di sebuah syarikat.

Kali terakhir Ayu muncul menerusi single Beauty Till Jannah, namun khabarnya lagu tersebut kurang mendapat sambutan malah tidak mendapat ruang yang sepatutnya untuk diperdengarkan di corong-corong radio utama menyebabkan dia beralih arah.

Bagaimanapun, Ayu yang ditemui di majlis Rumah Terbukan Restoran D’Empangan Udang Galah, Putrajaya Jumaat lalu, menyatakan, minatnya dalam bidang seni tidak surut meskipun pada ketika ini perlu bersaing dengan ramai penyanyi-penyanyi baru yang datang silih berganti.

IKLAN

“Saya sebenarnya tidak pernah hilang atau berehat dari dunia seni kerana minat saya memang di sini sejak awal memasuki industri sehinggalah sekarang.

 

“Cuma biasalah dalam perjalanan seni seseorang artis itu pasti ada pasang dan surutnya dan begitu jugalah yang saya lalui untuk beberapa ketika.

 

“Namun alhamdulillah, di peluang dalam bidang seni kurang memberangsangkan, saya mendapat rezeki lain apabila ditawarkan untuk bekerja secara tetap di sebuah syarikat yang melantik saya sebagai duta mereka dan saya selesa dengan bersama mereka,” jelasnya.

Biarpun begitu, Ayu tidak pernah berhasrat untuk meninggalkan kerjaya seni, malah sentiasa mencari peluang terbaik untuk kembali tampil dengan karya terbaru sebagai kesinambungan kerjaya seninya.

IKLAN

Malah kini penyanyi yang dicungkil bakatnya daripada pertandingan reality One In a Million musim pertama ini sedang giat membuat persediaan untuk tampil dengan sebuah mini album yang juga dalam masa yang sama merupakan album sountrack filem.

IKLAN

“Buat masa sekarang memang saya agak sibuk memberi tumpuan kepada album ini, di mana tiga buat lagu telah siap dirakamkan dan kini sedang menunggu dua atau tiga lagu lagi untuk melengkapkan album ini.

 

“Apa yang berbezanya untuk album terbaru saya ini adalah ia juga merupakan album soundtrack sebuah filem yang abakal ditayangkan sekitar hujung tahun ini.

 

“Jadi keseluruhan lagu-lagu dari album ini mempunyai kaitan secara langsung dengan jalan cerita filem tersebut dan ia sangat-sangat istimewa,” ujar Ayu yang masih mengekalkan genre balada yang cukup sinonim dengan vokalnya.

Biarpun kini sudah bekerja tetap dan menghabiskan masa dari jam 9-6 di pejabat, Ayu meluahkan rasa bertuahnya apabila majikan di tempatnya bekerja cukup memahami dan sentiasa memberi kelonggaran kepadanya untuk terus bergiat aktif dalam bidang nyanyian.

“Alhamdulillah, saya menyifatkan diri sebagai bertuah kerana majikan saya sangat memahami dan tidak pernah menghalang saya untuk terus aktif menyanyi meskipun saya kini bertugas sepenuh masa di syarikatnya.

 

“Jika saya mempunyai persembahan pentas, beliau turut memberi kelonggaran kepada saya untuk berbuat demikian tanpa sebarang syarat dan situasi itu membuatkan saya benar-benar menghargai kepercayaan yang diberikan olehnya,” kata Ayu lagi.

Meskipun tawaran dalam mengadakan persembahan pentas sudah tidak serancak dahulu, Ayu merasakan kehidupannya kini lebih tenang dan teratur selepas mempunyai pekerjaan tetap.

“Dulu kalau tawaran persembahan berkurangan, saya sudah mula risau itu dan ini kerana fikirkan pelbagai macam perkara yang menjadi tanggungan saya.

 

“Namun sekarang saya rasa selesa kerana dapat mengaturkan kewangan dengan lebih baik meskipun mungkin jumlah pendapatan dulu mungkin lebih besar berbanding hari ini.

 

“Rezeki sebenarnya datang kepada kita dalam pelbagai cara dan saya anggap apa yang saya peroleh hari ini adalah kerana anak-anak” akuinya yang berjaya membeli kereta idamannnya dengan wang sendiri.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI