Pengarah dan pelakon Erma Fatima berkongsi sepotong rakaman pendek berdurasi 2.01 saat menjelaskan akan keadaan yang sedang dihadapi seluruh umat Islam di dunia ini.

Pendakwah berkenaan mempersoalkan apa dosa yang umat manusia dilakukan sehingga jutaan muslimin terusir daripada rumah Allah. Malah dia meminta agar direnung kembali dosa yang dilakukan sebelum ini, jelasnya sebelum muncul coronavirus, wabak kebencian, kezaliman dan kemaksiatan adalah sesuatu yang berlegar di kalangan manusia.

“Sesuatu yang sangat menyedihkan hari ini adalah masjid-masjid di negeri-negeri Arab dikosongkan.

“Apa yang pernah kita lakukan sehingga kita terusir dari masjid? Kelmarin kita sudah lihat pintu-pintu Masjid Nabawi dikunci. Apa yang pernah kita lakukan sehingga kita terusir dari Masjid Nabawi? Sampaikan apa yang pernah kita lakukan hingga kita terusir dari Masjidil Haram?

IKLAN

“Katakan wahai sekalian manusia, apa yang pernah kita lakukan hingga kita terusir dari rumah Allah (masjid)? Ayo lihat wajah kita di depan cermin meski hanya sebentar.

“Bukankah kita pernah mengambil hak orang lain sebelum adanya virus Corona? Bukankah kita pernah beramai-ramai di bank riba sebelum adanya virus corona?

“Hari ini kita menangis dan saling menangisi ketika masjid ditutup kerana rumah-rumah Allah terkunci dari wajah-wajah kita. Ini terkunci kerana kita. Ini tidaklah terkunci kecuali kerana kita. Sebelum adanya wabak ini, kita memiliki wabak kezaliman, wabak kebencian, wabak kecurangan, wabak dosa-dosa dan wabak kemaksiatan.

IKLAN

“Lihatlah mengapa? Beginilah kita. Wabak ini akan berakhir dan kita akan kembali bermaksiat seperti dulu? Dan kita? Sama seperti sebuah syair, kita meminta dengan sungguh agar perahu kita yang ada ditengah lautan diselamatkan.

“Tapi ketika sampai di pantai, kita kembali bermaksiat kepada-Nya.

IKLAN

“NIKMAT ALLAH YG MANA TELAH KITA DUSTAKAN takde kata-kata mampu ku ucapkan,” kongsi pengarah terkenal itu.

View this post on Instagram

takde kata-kata mampu ku ucapkan..😔😔😔

A post shared by Ermafatima (@ermafatima) on

Foto : Instgaram Erma Fatima

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI