“Suka Hati Sayalah, Handphone Saya,”- Yatt Hamzah Kecewa Ada Perangai Suami Kasar?

Yatt Hamzah meluahkan rasa kecewanya terhadap kelakuan segelintir suami yang sering bersikap kasar terhadap isteri dan anak-anak mereka.

Katanya, dia sering mendapat adaun daripada pengikutnya di Instagram yang berkongsi kisah sadis mengenai kelakuan kasar suami mereka itu.

View this post on Instagram

MashaAllah ramai rupanya suami yg kasar pada isteri ya..Dengan orang lain mereka lemah lembut dan berbudi bahasa tapi dengan anak bini..? Ada sampai tahap kurang ajar dan menengking2 bila marahkan isteri. Allahuakbar sedihnya. DM kt IG Bonda ni boleh dikatakan ramai isteri yg mengadu benda ni. Bonda ni bukan ustazah atau pakar kaunseling. Tapi bila ada suami yg begini, nak buat apa ya? . Bersabarlah namun tegas (maksudnya jangan diam saja, kena tegur dg baik, lembut namun tegas bukan maki dia balik), banyakkan Berdoa dan Berbincang baik2. "Dah bertahun sabar dan tegur elok tapi sama je.. NAK BUAT CAMNE LAGI?" Kalau begini mintalah bantuan dari mereka yg lebih arif dan banyakkan lg doa. Jangan pernah stop doa. . Wahai Suami2, buanglah ego, pandang muka isteri, Lihat matanya dan riak wajahnya dalam2. Itu wanita yg kamu telah pilih utk bersama hingga ke Syurga. Ingat balik ikrar janjimu pada isteri mu pada hari kamu menikahinya, ingat balik janji mu menjaga, membimbing dan menggembirakan, membahagiakan dia, ingat blk segala pengorbanan dia, sakit perit isteri mu mengandungkan & melahirkan anak2 mu. Mereka berkorban nyawa utk kamu. Ingat balik semua tu wahai suami. . Dan ingat lah pesan Nabi SAW, LELAKI YG BAIK ADALAH YG PALING BAIK DENGAN ISTERI DAN ANAK2NYA. . #SILAHADAMPESANNABI #YATTMENGAYAT #FROMTHEHEARTOFAMUJAHIDAH #DARIHATISEORANGMUJAHIDAH #SUAMIISTERI #KELUARGABAHAGIA #KELUARGASUNNAH #NABISEBAIK2SUAMI #SELFREMINDER #MUHASABAHDIRI #SUAMISOLEHIATERISOLEHAH

A post shared by www.fb.com/YATT.HARYATIHAMZAH (@yatthamzah_suci) on

“MashaAllah ramai rupanya suami yg kasar pada isteri ya..Dengan orang lain mereka lemah lembut dan berbudi bahasa tapi dengan anak bini..? Ada sampai tahap kurang ajar dan menengking2 bila marahkan isteri. Allahuakbar sedihnya. DM kt IG Bonda ni boleh dikatakan ramai isteri yg mengadu benda ni. Bonda ni bukan ustazah atau pakar kaunseling. Tapi bila ada suami yg begini, nak buat apa ya?” tulisnya

Tambah Yatt, dia sendiri tidak menyangka ternyata masih ramai suami di luar sana yang bersikap kasar terhadap isteri mereka walhal, mampu bersikap baik bersama orang lain.

IKLAN

“Bersabarlah namun tegas (maksudnya jangan diam saja, kena tegur dg baik, lembut namun tegas bukan maki dia balik), banyakkan Berdoa dan Berbincang baik2. “Dah bertahun sabar dan tegur elok tapi sama je.. NAK BUAT CAMNE LAGI?” Kalau begini mintalah bantuan dari mereka yg lebih arif dan banyakkan lg doa. Jangan pernah stop doa,” ujarnya.

Dalam pada itu, Yatt  turut menasihati para isteri supaya banyakkan bersabar dan mendapatkan bantuan daripada mereka yang lebih arif.

Sementara itu, ini pesanan Yatt buat para suami di luar sana;

“Wahai Suami2, buanglah ego, pandang muka isteri, Lihat matanya dan riak wajahnya dalam2. Itu wanita yg kamu telah pilih utk bersama hingga ke Syurga. Ingat balik ikrar janjimu pada isteri mu pada hari kamu menikahinya, ingat balik janji mu menjaga, membimbing dan menggembirakan, membahagiakan dia, ingat blk segala pengorbanan dia, sakit perit isteri mu mengandungkan & melahirkan anak2 mu. Mereka berkorban nyawa utk kamu. Ingat balik semua tu wahai suami.

“Dan ingat lah pesan Nabi SAW, LELAKI YG BAIK ADALAH YG PALING BAIK DENGAN ISTERI DAN ANAK2NYA,” tegasnya

Melihat diruang komen, rata-rata netizen bersetuju dan berterima kasih diatas pandangan yang telah dikongsikan oleh Yatt itu.

IKLAN

Bagi MH, walaupun martabat seorang suami sebagai ketua keluarga, mereka tetap harus menghormati para isteri yang menjadi tunjang utama di dalam institusi kekeluargaan.

Bagi MH, walaupun martabat seorang suami sebagai ketua keluarga, mereka tetap harus menghormati para isteri yang menjadi tunjang utama di dalam sesebuah institusi kekeluargaan. Tak gitu?

Foto: Instagram Yatt Hamzah