“Kalau Durian Belanda Boleh Cure Cancer/Anti-Cancer, Tak Payahlah Saya Buat Cancer Research…,” -Dr Amalina Bakri

Bekas pelajar cemerlang 2004, Dr.Amalina Bakri ada menyuarakan pendapat mengenai isu Durian Belanda baru-baru ini.

Katanya, jika benar ia merupakan buah anti-kanser, tidak perlulah dia dan rakan-rakan lain dalam bidang melakukan kajian bertahun-tahun bagi mencari penawat bagi penyakit berkenaan.

“Malaysian new obsession: durian belanda can cure cancer. No! It cannot cure cancer. Based on in-vitro and animal studies, there are some positive result to show that it can cancer cell.

 

“Kepada founder products dan jurujual2, kalau nak mencari rezeki boleh, memanglah digalakkan untuk berniaga, tapi kalau sampai memudaratkan kesihatan orang lain, tak ada secebis rasa bersalah ke dalam diri anda?

 

“Mana-mana products yang overclaim macam2 sampai makcik/pakcik kat luar sana terpedaya sampai tak check-up and tak ambil ubat yang diberikan doctor, tolong report di sini. @rafidah72 ada explain macam mana nak buat.

 

“Nak habaq mai, ini bukan sabotage ye, ini untuk melindungi kesihatan rakyat Malaysia.

 

“Kalau durian belanda boleh cure cancer/anti-cancer, tak payah lah saya buat cancer research dah,” jelasnya panjang lebar.

IKLAN

Sebelum ini, ada selebriti yang meluahkan kekesalan apabila dia didakwa telah disabotaj apabila jus durian belanda yang dikatakan anti-kanser adalah palsu.

IKLAN

Perkongsiannya itu mendapat pelbagai reaksi netizen, ada yang menyokong mengatakan durian belanda sememangnya buah anti – kanser namun ada juga yang berkata sebaliknya.

Apa-apapun, dengan perkongsian ini diharapkan netizen sudah mendapat info yang yang sahih, tetapi tak salah kalau kita pun berusaha cara lain. Masing-masing punya carakan?

Foto/Instagram: Dr Amalina Bakri