Janna Nick Kongsi Kesedaran Fasal HIV

Baru-baru ini, Janna Nick ada bercakap mengenai cara-cara virus HIV boleh dipindahkan kepada individu lain, menerusi Insta Story di Instagram.

Kongsinya, virus berkenaan boleh dilpindahkan melalui cecair pembawa.

“HIV dipindahkan melalui cecair badan yang telah dijangkiti HIV. HIV dipindahkan melalui pertukaran mana-mana cecair badan yang telah dijangkiti HIV.

 

“Jangkitan boleh berlaku di mana-mana peringkat, jangkitan/virus HIV boleh didapati pada cecair, cecair berikut: darah, air mani (dan cecair sebelum ejakulasi), cecair faraj dan susu ibu.

 

“HIV selalunya dijangkiti melalui seks dengan pasangan positif HIV. Ini disebabkan oleh cecair yang bercampur dan virus boleh bertukar terutama sekali apabila terdapat luka pada tisu-tisu faraj kecederaan atau jangkitan-jangkitan yang didapati melalui seks (STI).

 

“Budak perempuan adalah lebih terdedah kepada jangkitan HIV kerana selaput membran faraj mereka lebih nipis dan lebih senang untuk dijangkiti dibandingkan dengan wanita-wanita dewasa.

 

Risiko terhadap jangkitan HIV melalui seks boleh dikurangkan sekiranya mereka tidak melakukan seks , sekiranya pasangan mereka yang tidak dijangkiti hanya melakukan seks dengan cara seks selamat – seks tanpa penembusan atau menggunakan kondom.

 

“Hanya ada satu cara sahaja untuk memastikan pencegahan HIV melalui seks ialah dengan tidak melakukan seks langsung,” tulisnya.

 

 

IKLAN

Janna Nick Kongsi Kesedaran Fasal HIV

Janna Nick Kongsi Kesedaran Fasal HIV

Janna Nick Kongsi Kesedaran Fasal HIV

IKLAN

Haa..panjang lebar perkongsian Janna mengenai jangkitan HIV.

Apa-apapun, MH harap agar netizen dapat ambik info berguna ini, demi kebaikan bersama.

Foto/Instagram: Janna Nick