“Dah Kahwin Kenapa Nak Pakai Kondom Lagi,” – Instafamous, Dr Say Bagi Pencerahan Sebab…

341

Doktor Selebriti, Dr Say Shazril meluahkan kekecewaannya berikutan dikecam netizen setelah berkongsi topik mengenai seks di laman Instagramnya semalam.

Katanya, dia tidak sangka masih ada yang berperangai tidak matang apabila topik seks dibangkitkan dan segera memberikan penjelasan panjang lebar mengenai perkara itu.

“Wow panas sungguh last topik sy eh? Niat sy nak educate tp semua ingat sy promote seks rambang. Kecewa sy dgn mentality sstgh followers say, ingat org di ig matang xmcm org di fb.

“Well peeps, meh sy share realiti ape yg sdg berlaku di sekeliling anda. Sy tahu seks di luar pernikahan tu haram dr semua agama tp tuk pengetahuan korg kes HIV melalui hubungan seks meningkat drpd 70% pada tahun 2016 kpd 90% pd 2017.

“Drpd transmission thru sex ni, kaum melayu kita penghidap majoriti HIV sebanyak 58%. Maka kpd ‘Ustaj ustajah’ yg dok bising smlm, sy tanya balik dimanakah peranan kalian?

“Sb kes HIV makin meningkat espc among melayu yg beragama Islam. Amik contoh merokok, semua muslimin & muslimat tau hukumnya haram tp org merokok jugak. At least sy ada kesedaran nk educate tntg bahayanya seks tanpa pelindungan.

“N ada jugak yg tanya “kalau dah kahwin knape nak pakai kondom lagi?”. Saya tahu anak itu rezeki, tapi dari sefi medical kalau pmpn tu baru lpas bersalin operation (Cesarean) luka operation mengambil masa nak sembuh, maka mmg tanggungjawab doktor menasihati tuk merancang kehamilan seterusnya.

“Xkan kite nk pmpuan tu mengandung lelaju yg membahayakan dirinya berkemungkinan jahitan perut/ rahimnya terbuka?

“In a nutshell, i do not support free sex at all but i do support safe sex cz if u dont put safety 1st, HIV will haunt those who are affected the rest of their lives.

“Thank you so much for those who r on my side yesterday. For those who r not, plz do some research b4 korang ‘melatah’ dgn caca merba. Plus followers saya bukan Melayu je. Peace & happy Sunday peeps,” tulisnya.

View this post on Instagram

Topik : Seks . Wow panas sungguh last topik sy eh? Niat sy nak educate tp semua ingat sy promote seks rambang. Kecewa sy dgn mentality sstgh followers sy, ingat org di ig matang xmcm org di fb. Well peeps, meh sy share realiti ape yg sdg berlaku di sekeliling anda. Sy tahu seks di luar perkahwinan tu haram dari semua agama tp tuk pengetahuan korg kes HIV melalui hubungan seks meningkat drpd 70% pd 2016 kpd 90% pd 2017. . Drpd transmission thru sex ni, kaum Melayu kita penghidap majoriti HIV sbnyk 58%. Maka kpd "ustaj ustajah" yg dok bising smlm, sy tanya balik dimanakah peranan kalian? Sb kes HIV makin meningkat espc among Melayu yg beragama Islam. Amik contoh merokok, semua muslimin & muslimat tau hukumnya haram tp org merokok jugak. At least sy ade kesedaran nk educate ttg bahaya seks tanpa perlindungan. . N ade jugak yg tnye "kalau dh kawin knape nk pakai kondom lg?". Sy tau anak tu rezeki, tp dari segi medical kalau pmpn tu baru lpas bersalin operation (cesarean), luka operation mengambil masa nk sembuh, maka mmg tanggungjwb doktor menasihati tuk merancang kehamilan seterusny. Xkn kite nk pmpn tu mengandung lelaju yg membahayakan dirinya berkemungkinan jahitan perut/ rahimnya terbuka? . In a nutshell, i do not support free sex at all but i do support safe sex cz if u dont put safety 1st, HIV will haunt those who r affected the rest of their lives. Thank u sooo much for those who r on my side yesterday. For those who r not, plz do some research b4 korg "melatah" dgn caca merba. Plus, followers sy bukan Melayu ja. Peace & happy Sunday peeps. . #DUREX #DUREXRED

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Sebelum ini, sempena dengan World Aids Day pada Sabtu lalu, Dr Say menekankan kepentingan untuk mengadakan seks secara selamat

Bagaimanapun, ia disalah anggap oleh netizen yang mengecamnya mengatakan bahawa dia menyokong orang untuk mengadakan seks.

Foto/Instagram: Dr Say Shazril

Apa Kata Anda